ČEMU UČIMO NAŠU DECU? Majka nastradale devojčice u Ribnikaru otvorila Pandorinu kutiju - ovo MORAMO da uradimo

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 08:40

ČEMU UČIMO NAŠU DECU? Majka nastradale devojčice u "Ribnikaru" otvorila Pandorinu kutiju - ovo MORAMO da uradimo

Majka jedne od nastradalih učenica u "Ribnikaru" otvorila je teme koje su pokrenule dijalog u društvu.

- Dobro je što je najavljeno povećanje broja pedagoga i psihologa u školama, ali oni ne treba da sede, šetaju i piju kafu, već da kvalitetno rade s decom i uče ih empatiji i lepom ponašanju - kažu stručnjaci.

M. N., majka devojčice nastradale u školi na Vračaru, u emotivnoj ispovesti iznela je nekoliko predloga o mogućim promenama u školskom sistemu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Time je otvorila teme koje su pokrenule važan dijalog u društvu.

Podsetimo, ona je, između ostalog, poručila da pritisak na decu zbog ocena mora odmah da prestane, kao i da decu treba učiti empatiji i drugim vrednostima. Ona je predložila i da se na mestu "Ribnikara" napravi memorijalni centar i/ili centar za edukaciju i podršku, koju deca često ne mogu da dobiju u školi.

Stručnjaci sa kojima je Kurir razgovarao smatraju da su određene promene neophodne, naročito u pravcu toga da se deca u osnovnoj školi uče empatiji i ljudskim vrednostima, kao i da im se obezbedi pristupačnija psihološka podrška, što je država već najavila.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković smatra da zgrada škole "Ribnikar" više ne treba da bude ona u koju će ići đaci, kao i da je greška to što su deca sedam dana nakon tragedije vraćena u školu.

- Mi iz ovoga moramo da izvučemo ozbiljne zaključke i da počnemo sa ozbiljnim promenama obrazovanja. Mi koji radimo u prosveti godinama već upozoravamo na nasilje i na to da su samo ocene važne, da ima malo psihologa i pedagoga i da je status prosvetnih radnika sve gori, ali niko nas ne sluša. Radi se i o nastavnicima koji rade sa više od 30 dece u odeljenju - mora se smanjiti broj dece u odeljenjima kako bi se moglo raditi kvalitetno - rekla je Jankovićeva.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić saglasan je s tim da je neophodna reforma osnovnog obrazovanja.

- Prvo treba pojačati ulogu razrednog starešine, treba povećati broj pedagoga i psihologa i ubaciti i socijalnog radnika u škole, ali oni ne treba da sede, šetaju i piju kafu po školi, već treba da rade. Da iznesu konkretne predloge za rad sa svakim odeljenjem, ali i za svakog učenika pojedinačno, posebno za one koji se teže prilagođavaju učenju - kaže Antić i dodaje:

- Psiholog treba da radi psihoanalizu svake ličnosti. Isto tako, jednom mesečno da pričaju na času sa decom o empatiji, bontonu, lepom ponašanju, nasilju, da imaju edukativne razgovore o štetnosti droge i alkohola.

Savetnica za roditeljstvo Biljana Grbović rekla je da danas deca nisu opterećena, već rasterećena od životnih neprijatnosti:

- Deca nisu naviknuta na neprijatne situacije. Sistem vrednosti je centralna tema, nedavno se dosta pričalo o značaju nekih predmeta. Ispada da su glavni predmeti matematika, engleski i eventualno računari. Ne negujemo vrednosti koje predstavljaju dobrotu, kulturu, plemenitost, nemamo ideale. Deca su usmerena da grabe za sebe, da se ističu, i to je uzrok nečega što je preterana ambicija, a to je u stvari nedostatak balansa u životu.

Govoreći o pritisku zbog ocena, Antić kaže da se tu postiže lažni moral:

- Ponajviše su roditelji ti koji traže petice, ovo su sve lažne ocene. Decu treba učiti drugim vrednostima, i u školi i kod kuće!

Komentarišući predloge Sofijine majke, član Veća za obrazovanje GO Vračar Dragi Lukić je istakao da već dve godine postoji građevinska dozvola da se sredi škola "Vladislav Ribnikar".

- Jeste to krvava bajka, tugujemo već dve nedelje i gledamo šta da radimo. Školska godina treba da se završi. U "Ribnikar" je došlo dosta stručnjaka. Svi smo zatečeni, taj mali nam je tog 3. maja poremetio državu, sistem vrednosti. Ja bih da se napravi spomen-soba i memorijalni centar, ali nemamo prostornih kapaciteta za nove škole na Vračaru. Moglo bi se nekako rešiti da to bude i mesto za ekskurzije, da decu učimo vrednostima i šta se tu desilo - rekao je Lukić i dodao da Ministarstvo prosvete sprema zakonodavnu izmenu koja se tiče nasilja.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar" pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.