CELA DRŽAVA NA NOGAMA ZBOG ODBEGLOG VOJNIKA: Pretio političarima i virusologu, naoružan je i opasan (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021, 20:31

CELA DRŽAVA NA NOGAMA ZBOG ODBEGLOG VOJNIKA: Pretio političarima i virusologu, naoružan je i opasan (FOTO/VIDEO)

Lokalni mediji izveštavaju da u potrazi učestvuju i pripadnici policije i vojske

U Belgiji je u toku potraga za naoružanim vojnikom koji je u bekstvu nakon što je uputio pretnje javnim ličnostima, među kojima političarima i istaknutom virusologu.

Belgijska vlada je vojnika Jurgena Koningsa označila kao potencijalnog ekstremistu.

On je iz vojne kasarne uzeo četiri raketna bacača i drugo oružje pre nego što je nestao u ponedeljak. Poslednji put je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << viđen kako napušta svoj dom u provinciji Limburg, na severoistoku zemlje.

Vlasti su opisale vojnika kao potencijalno izuzetno nasilnog ekstremistu koji zastupa krajnje desničarske stavove.

🚨 Grosse présence militaire et policière dans le parc national de la Haute Campine pour retrouver #JurgenConings #LN24 pic.twitter.com/3ZnVqw1V50

— Romain Mayez (@RomainMayez) May 20, 2021

On je navodno ostavio poruku u kojoj je naveo da se neće dobrovoljno predati jer "ne može više da živi u društvu gde su nam političari i virusolozi sve oduzeli".

Konings je proteklih nedelja uputio preteće poruke javnim ličnostima, među kojima i vodećem belgijskom virusologu Marku Van Ranstu.

Van Ranst je nakon toga zajedno sa porodicom prebačen na bezbednu lokaciju.

Meanwhile, four different CTUs have gathered in Limburg, Belgium to kill or capture armed fugitive #jurgenconings: Belgian DSU, German GSG9, Dutch DSI & Luxembourg USP. pic.twitter.com/3xPohwBlGC

— - (@Lithium0001) May 20, 2021

Nekoliko sati posle pokrenute potrage, policija je u obližnjoj šumi pronašla Koningsov automobil u kom su bila četiri raketna bacača i veća količina municije. Veruje se da je 46-godišnji odbegli vojnik i dalje naoružan i da ima pancir.

koji su sa oklopnim vozilima tragali celu noć za Koningsom.

Belgium is back on the world map, but it is no honor #jurgenconings pic.twitter.com/V4cIqlzq6v

— Jan Praet (@JanPraet1) May 20, 2021

Na video-snimcima i fotografijama vide se vojna vozila kako pristižu u nacionalni park gde je moguće da se Konings krije, piše RT.

Dispositif toujours plus important. La zone dans laquelle #JurgenConings se sache serait connue d’après nos informations. Des traces de vie auraient été trouvées dans la matinée. Les bunkers de la zone sont désormais fouillés les uns après les autres. @LesNews24 pic.twitter.com/pncNMudkgo

— Romain Mayez (@RomainMayez) May 20, 2021

Vlasti su ogradile 112.000 hektara šume, locirane u blizini granice sa Holandijom. Nekoliko vojnih kasarni u toj oblasti je zatvoreno.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro objavio je da je Konings i ranije upućivao pretnje i da je neprihvatljivo da takav čovek ima pristup oružju. On je pozvao vojsku da obezbedi da se ovakvi incidenti ne ponove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.