ČARKE NA RELACIJI KINE I NOVOG ZELANDA: Ujguri kamen spoticanja - spremna DEKLARACIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 12:26

ČARKE NA RELACIJI KINE I NOVOG ZELANDA: Ujguri kamen spoticanja - spremna DEKLARACIJA

Ujguri su narod koji pretežno živi u Kini, većinom su muslimanske veroispovesti

Parlament Novog Zelanda danas je jednoglasno proglasio ozbiljno kršenje ljudskih prava naroda Ujgur u kineskoj provinciji Sinđijang, ali izbegnuta je formulacija da je u pitanju genocid.

Svi poslanici su podržali predlog stranke ACT da se osudi stanje ljudskih prava naroda Ujgur, ali tek nakon što je iz teksta koji je podnela stranka ACT izbačena reč "genocid", prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

New Zealand declines to call China’s Uighur treatment genocide https://t.co/X3G8zpvich

— Zyite.com (@zyiteblog) May 5, 2021

Potpredsednica stranke ACT, Bruk van Velden, potvrdila je da je tekst deklaracije izmenjen i da je umesto reči "genocid" u deklaraciju uneta formulacija "ozbiljna kršenja ljudskih prava", kako bi se osigurala podrška vladajućih Laburista premijerke Džasinde Ardern.

Kineska ambasada u Velingtonu do sada nije reagovala na deklaraciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.