Bursać: Većim ulaganjem u kulturu se upisujemo u grupu mudrijih naroda

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 22:47

Bursać: Većim ulaganjem u kulturu se upisujemo u grupu mudrijih naroda

Bursać naglašava da umetnost, folklor, tradicija, jezik, definišu naše ličnosti, a kultura je ta koja nam daje identitet i pomaže nam da izgradimo svoj karakter

Narodni poslanik Boris Bursać izjavio je za portal Srbija Danas da se većim ulaganjima u kulturu upisujemo u grupu mudrih naroda koji verno neguju svoju istoriju, običaje i tradiciju.

- Politika ulaganja u kulturu je jedna vrlo isplativa strategija, jer uvek stvara pozitivan efekat. Kultura je ta koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oblikuje naše misli i naše ponašanje, kultura je ta koja oblikuje naše vrednosti i naše stavove, stoga su ulaganja u kulturu svojevrsna investicija u buduće generacije - kaže Bursać.

.

- Kultura nas ujedinjuje i daje nam osećaj bezbednosti. Jezik kojim govorimo, umetnost, književnost i baština kojom se ponosimo, običaji i tradicije zajedno čine našu kulturu - ističe Bursać.

Narodni poslanik dodaje da je svako ulaganje u kulturu opravdano i slobodno možemo reći da bez kulture i stvaralaštva nema jake zemlje, nema jake Srbije.

- Predsednik Srbije kao i naša vlada su to prepoznali i uprkos zdravstvenoj krizi koja je zadesila ceo svet pa i Srbiju - sektor kulture i informisanja nije ostao po strani već je budžet znatno veći u odnosnu na 2020. godino i to veći za 10% i iznosi 12,7 milijardi dinara - navodi Bursać.

Bursać je rekao da je vidan finansijski napredak u odnosu na prethodne godine i da ćemo imati stabilno finansiranje ustanova kulture, a da su iznosi za skoro sve konkurse iz oblasti kulture i informisanja  znatno povećani.

- Takođe moram ovom prilikom napomenuti da je ova Vlada prva koja je od međunarodnih finansijskih institucija tačnije od Razvojne banke Saveta Evrope, uzela kredit od 20 miliona evra, samo i isključivo za ulaganje u infrastrukturu u kulturi i poboljšanje uslova rada za naše umetnike generalno. Ovim zajmom predviđeno je obanavljanje: Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Jugoslavije u Beogradu, Narodnog pozorišta u Nišu, Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu, digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova "Ložionice" stare železničke stanice u Beogradu, izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu kao i rekonstrukcija Višefunkcionalnog kulturnog centra u Pirotu - rekao je Bursać za naš portal.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.