Bugarski referendum: Neobavezujuća većina za novu nuklearku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski referendum: Neobavezujuća većina za novu nuklearku

SOFIJA -

Većina Bugara podržala je na današnjem referendumu izgradnju nove nuklearne centrale, pokazali su rezultati ankete na biračkim mestima, a preneo Rojters.

Britanska agencija je javila da je odziv bio mali - između 19,5 i 20,3 odsto glasačkog tela, što znači da rezultat referenduma neće biti obavezujući. Da bi bio važeći, na njemu mora učestvovati najmanje 60 odsto birača.

Rezultat referenduma znači i povećan pritisak na desničarsku vladu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se protivi izgradnji nove nuklearke, kao i to da je politika premijera Bojka Borisova odbila mnoge glasače i zakomplikovala njegovu kampanju za izbore u julu.

Dva sata pre zatvaranja glasačkih mesta, samo 17,4 odsto od registrovanih 6,9 miliona glasača izašlo je na referendum, saopštila je centralna izborna komisija, a preneo AFP.

Referendum je raspisan na inicijativu opozicione Socijalističke partije kako bi primorali vladu da promeni odluku da odustane od sporazuma sa Rusijom o izgradnji druge nuklearne elektrane u zemlji, navodi AP.

Referendum se tiče oživljavanja projekta vezanog za nuklearnu elektranu Belene, na severu zemlje, a poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će većina građana podržati izgradnju druge po redu nuklearke.

Prvi referendum u Bugarskoj od raspada komunizma 1989. godine podelio je javno mnjenje i naveo ga da se svrsta uz političke partije.

On se smatra testom uoči opštih izbora koji se održavaju u julu, ali i šansom za slabljenje energetske zavisnosti od Moskve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.