Bugari glasali za novu nuklearku

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari glasali za novu nuklearku

Većina Bugara podržala na referendumu izgradnju nove nuklearne centrale. Međutim, rezultat neće biti obavezujući, pošto je odziv bio daleko ispod 60 odsto.

Iako je većina Bugara koja je glasala na današnjem referendumu podržala izgradnju nove nuklearne centrale, mala izlaznost znači da rezulat neće biti obavezujući.

Pozitivan ishod refernduma pokazali su rezultati ankete na biračkim mestima, prenosi Rojters. Britanska agencija je javila da je odziv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio mali - između 19,5 i 20,3 odsto glasačkog tela, što znači da rezultat referenduma neće biti obavezujući. Da bi bio važeći, na njemu mora učestvovati najmanje 60 odsto birača.

Rezultat referenduma znači i povećan pritisak na desničarsku vladu koja se protivi izgradnji nove nuklearke, kao i to da je politika premijera Bojka Borisova odbila mnoge glasače i zakomplikovala njegovu kampanju za izbore u julu.

Referendum je raspisan na inicijativu opozicione Socijalističke partije kako bi primorali vladu da promeni odluku da odustane od sporazuma sa Rusijom o izgradnji druge nuklearne elektrane u zemlji, navodi AP.

Referendum se tiče oživljavanja projekta vezanog za nuklearnu elektranu "Belene", na severu zemlje, a poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će većina građana podržati izgradnju druge po redu nuklearke.

Prvi referendum u Bugarskoj od raspada komunizma 1989. godine podelio je javno mnjenje i naveo ga da se svrsta uz političke partije.

On se smatra testom uoči opštih izbora koji se održavaju u julu, ali i šansom za slabljenje energetske zavisnosti od Moskve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.