Bugarska: Gradnja novog bloka u nuklearki Kozloduj sa Amerikancima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2020, 14:50

Bugarska: Gradnja novog bloka u nuklearki Kozloduj sa Amerikancima

Bugarska je pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za izgradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj ( NPP ) u zemlji, izjavio je premijer Bojko Borisov.

Vlada je na lokaciji, na kojoj bi mogla da se gradi nova jedinica, već završila istraživanje o uticaju na životnu sredinu, naveo je Borisov u video-poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk profilu, prenosi portal Seenews.com .

Ministarka energetike Temenuška Petkova predložila je vladi da ovlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bugarski energetski holding ( BEH ) za razgovore sa energetskim kompanijama iz SAD o mogućom opcijama za izgradnju nove jedinice na Kozloduju NPP .

Bugarski premijer je takođe rekao da će taj potencijalni projekat biti u skladu sa dugoročnom strategijom Bugarske za diversifikaciju energetskih resursa, kao i u skladu sa strategijom EU za postizanje klimatski neutralne proizvodnje energije do 2050. godine i prioritetima Evropskog zelenog plana.

"Projekat će biti realizovan korišćenjem savremene tehnologije, sa američkim reaktorom i gorivom. Na ovaj način postići ćemo stoprocentnu diverzifikaciju", poručio je Borisov u zasebnoj izjavi objavljenoj u utorak na društvenim mrežama.

Nuklearka Kozloduj radi sa dva reaktora ruske proizvodnje, kapaciteta od po 1.000 MW . Bugarska je pre pristupanja EU 2007. godine, morala da zatvori četiri starija bloka u toj atomskoj centrali snage od po 440 MW , kao odgovor Sofije na zabrinutost Evropske komisije u pogledu nuklearne bezbednosti, podseća Seenews .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komšije grade dodatni blok u jedinoj nuklearki: U igri američke firme

Izvor: B92, 15.Okt.2020

Sofija -- Bugarska je pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za gradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj (NPP), izjavio je premijer Bojko Borisov...Vlada je na lokaciji, na kojoj bi mogla da se gradi nova jedinica, već završila istraživanje o uticaju na životnu sredinu, naveo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.