Izvor: Beta, 30.Jan.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetsko finansiranje guši medije u Srbiji

BEOGRAD, 30. januara 2014. (Beta) - Netransparentan i neuredjen sistem budžetskog finansiranja medija u Srbiji ugrožava ravnopravan tretman medija na tržištu, omogućava takozvanu "meku" cenzuru i sprečava razvoj slobodnih i nezavisnih medija, ocenjuje se u istraživanju Centra za medjunarodnu pomoć medijima (CIMA).

Mehanizmi finansiranja medija iz budžeta u Srbiji koriste se za indirektnu, "meku" cenzuru koju je teško uočiti, a čiji je cilj da se podstakne pozitivno izveštavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << o zvaničnicima i njihovim aktivnostima i kazne kritički nastrojenih mediji, navodi se istraživanju.

U istraživanju koje je u CIMA objavila u saradnji sa Svetskim udruženjem novina i novinarskih izdavača (WAN-IFA), konstatuje se da se javna sredstva dodeljuju na netransparentan način, proizvoljno, bez jasnih i merljivih kriterijuma, javnih procedura i kontrole, što ugrožava konkurenciju u oblasti medija.

U delu istraživanja koje se odnosi na raspodelu subvencija, ukazuje se na neravnopravan položaj dve privatne novinske agencije, Beta i Fonet, u odnosu na državnu agenciju Tanjug, i porede podaci o poslovanju dve najveće agencije, Tanjuga i Bete.

Konstatuje se da su Tanjug i Beta slični po proizvodnji i ukupnim poslovnim prihodima u 2012. godini, ako se izuzmu subvencije državnoj agenciji: Tanjug je imao prihod od 1,05 miliona evra ili 120 miliona dinara, a Beta 980.000 evra ili 112 miliona dinara.

Pritom, Tanjug je dobio i subvencije u vrednosti od 1,8 miliona evra ili 209,5 mliona dinara, navodi se u istraživanju i zaključuje da je državna novinska agencija bila manje produktivna, jer ima više od dva puta više zaposlenih, odnosno 212 naspram 90 zaposlenih u Beti.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžetsko finansiranje guši medije

Izvor: B92, 30.Jan.2014

Beograd -- Netransparentan i neuređen sistem budžetskog finansiranja medija u Srbiji ugrožava ravnopravan tretman medija i omogućava tzv. "meku" cenzuru ocenjuje CIMA...Mehanizmi finansiranja medija iz budžeta u Srbiji koriste se za indirektnu, "meku" cenzuru koju je teško uočiti, a čiji je cilj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.