Bruka opštine Glamoč: Krstanu Zubiću na Hrbljini eksproprijacijom ostavili samo 30 metara zemljišta

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 11:41

Bruka opštine Glamoč: Krstanu Zubiću na Hrbljini eksproprijacijom ostavili samo 30 metara zemljišta

"Ovo je školski primer klanja vola radi kilograma mesa"

Knežići, Kneževići, Ubovići, Kureljušići, Milišići, Marići, Pivači, Duvnjaci, Ždere, Zubići, Bosnići i ostali Srbi iz Kupresa i Glamoča, vlasnici zemljišta na kojima je planirana izgradnja vetroparka, nisu ogorčeni samo zbog toga što Opština Glamoč zemljište hoće da im oduzme trajno i što im za ar nudi po 15 evra naknade, već i zbog načina parcelizacije.

Naime, njima neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oduzete i plaćene cele parcele na kojima je planirana izgradnja vetroparka već samo manji delovi parcela na kojima će biti podignute vetrenjače i izgrađeni putevi do njih. Tako da će postojeće parcele biti pocepane.

- Ovo je školski primer klanja vola radi kilograma mesa. Pojedina imanja će bukvalno biti iskasapljena i ispresecana i na po pet-šest odvojenih delova. Među njima je i imanje na kojem sam ja suvlasnik. Praktično, više od 40 hektara zemljišta u našem vlasništvu biće iskasapljeno – upozorava Vlado Marić.

Kada se pogleda spisak vlasnika kojima se zemljište oduzima, ukupna površina parcele i površina koja se im se oduzima, neke brojke prosto bodu oči. Vidi se da je cepanje imanja i parcela vršeno bahato. Bez ikakvog obzira ne samo prema vlasnicima, već i prema zdravoj logici.

Marku Pivaču je na parceli od 4.713 metara oduzeto 5 (i slovima: pet) metara kvadratnih. Radi plaćanja istih Opština Glamoč je na poseban račun deponovala jednu i po konvertibilnu marku.

Mili i Vojislavu Zjajiću na parceli od 8.474 Opština Glamoč oduzima 39 metara. A Dušanu Kneževiću Rotki, odnosno njegovim naslednicima, od 13.135 oduzeto je celih - 59 metara. Njihovom kompšiji Marku Kureljušiću od parcele površine 1.618 metara oduzeta su - 92 metra. Jelica Knežić, rođena Zubić i njeni naslednici imali su više sreće, njima su na parceli od 23.098 metara oduzeta 643 metra. Od parcele površine 5.073 metra Mihajlu Milišiću je otkinuto, bolje reći iz nje je administrativnim nasiljem izvađeno 115 metara. Istom vlasniku, na drugoj parceli, od 5.474 metra je oduzeto 146 metara. Peri Kureljušiću, sinu pokojnog Jefte, su od njive koja ima 1.723 metra oduzeli 437. Dani Zubiću od njive površine 1.577 metara oduzeto je 446 metara.

Kupovina preostalih kvadrata bi opštinu koštala dodatnih 150 evra. U poslu čija se vrednost procenjuje u rasponu od nekoliko desetina do više od 100 miliona evra.

Još gori su suprotni slučajevi, u kojima se zemište cepa tako da opština Glamoč sebi uzima više od polovine parcele a vlasniku ostaje deo sa kojim, narodskim rečnikom rečeno, može da se slika.

Najdrastičniji je slučaj pokojnog Krstana Zubića, kojem na parceli koja ima 80 metara oduzimaju 49 metara. Njemu, odnosno njegovim naslednicima, ostaće "čitavih" 31 metar kvadratni.

Samo od sebe nameće se pitanje da li je moguće da se ljudima u Opštini Glamoč koji su ovo osmislili nije učinilo da je ovo ne samo bezobrazno, već i maloumno? I da bi bilo logično i pravedno da se Krstanu Zubiću, odnosno njegovim naslednicima, oduzme cela parcela. To bi Opštinu Glamoč i koncesionara koštalo dodatna četiri evra. Ali kad vlast nastupa sa pozicije sile, ona ne obraća pažnju na ovakve sitnice.

Da li bi načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša, koji takođe ima zemlju u Hrbljini, pristao da mu njegova služba za katastar i imovinsko-pravne poslove od njegove parcele ostavi 31 metar kvadratni? Zar to ne bi shvatio kao provokaciju i vređanje sopstvene inteligencije? To ne bi imalo smisla čak ni u nekom gradu, jer se na toj površini ne može napraviti ni veća garaža, a kamoli negde u planini, desetak kilometara daleko od najbližeg sela.

- Meni i mojim stričevima su od imanja koje ima oko 5.000 ari oteli 168. I ja bi im, da su bili ljudi, toliko poklonio. Ali problem je što su oni, što bi narod rekao, izvadili samo srce. Izvrtili četiri komada koja njima odgovaraju. A na jednom od njih nam je kućište i najbolja zemlja koju imamo. Oranice na kojima smo znali ukositi i 100 metara sena. Opština nam za kućiše i tu oranicu plaća 15 evra po aru, isto koliko plaća i za kamenjar – kaže Vlado Marić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.