Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 16:54 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Brojna domaćinstva u Babušnici žive od proizvodnje vurde
Neki od žitelja Babušnice posao skoro i da nisu tražili jer su samo nastavili proizvodnju vurde, tradicionalnog mlečnog proizvoda. Sa brojem proizvođača raste i broj turista koji bi da je probaju.
Do
nedavno vurda se u gazdinstvu porodice
Nikolić u babušničkom selu Vava pravila
na smederevcu i u šerpi, a sada su
zahvaljujući subvencijama Ministarstva
poljoprivrede kupili mašine i opremili
mini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mlekaru. To samo olakšava posao,
ali se vurda i dalje priprema na
tradicionalan način.
„Sprema
se od punomasnog mleka. Mleko se kiseli,
kuva, hladi i posle cedi. To je sve. Proces
traje 48 sati, od muže do gotovog proizvoda",
objašnjava Anka Nikolić,
selo Vava
U
proizvodnju vurde od kravljeg mleka
uključene su tri generacije porodice
Nikolić. Za desetak krava hranu proizvode
na svojim njivama, a kažu da prodaja mleka
nije isplativa.
„Nismo
videli da možemo da radimo sa mlekom.
Mislili smo da je bolje da isporučujemo
gotov proizvod, što se ispostavilo kao
tačno. Sve što proizvedemo odmah prodamo",
kaže Mile Nikolić, selo Vava.
Broj
domaćinstava koje proizvode vurdu,
specijalitet od kravljeg mleka, povećava
se svake godine. Dvadesetak domaćinstava,
živi od ovog posla, a ima prostora za
povećanje proizvodnje.
„Malo
je proizvođača. Malo je vude. Može sve
da se plasira. Čini mi se da je to poenta
cele priče. Da ljudi ostaju ovde, da prave
nešto što znaju, da rade to kvalitetno
i da jednostavno lepo žive od toga",
kaže Nenad Gladić, šef
kuhinje.
„To
je način da se ljudi zadrže na ovim
prostorima, jer je ovo ekološki čista
sredina, a proizvod je zdrav. to je nešto
što ima budućnost i što stvara klimu da
ljudi ostanu na ovim prostorima", smatra
Milan Stamenković, direktor TO Babušnica.
Zahvaljujući
manifestaciji Vurdijada, koja se održava
već osam godina, babušnički kraj posećuje
sve više turista koji vole dobru hranu
i netaknutu prirodu.