Brojite kola po ulici, glumite maskotu, iznosite leševe… Evo koliko možete da zaradite preko OMLADINSKE ZADRUGE

Izvor: Telegraf.rs, 24.Sep.2016, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojite kola po ulici, glumite maskotu, iznosite leševe… Evo koliko možete da zaradite preko OMLADINSKE ZADRUGE

Poslovi kićenja novogodišnjih jelki, sviranje violine na događaju, brojanje automobila na parkingu, promoter maskota (Meda DJ) i slični, samo su neki od poslova koji se traže preko pojedinih agencija za zapošljavanje. Ovaj način zapošljavanja, bez obzira na raznovrsnost ponude, trenutno je najpopularniji i uzima sve više maha, a procenjuje se da takvih radnika u Srbiji ima oko 70.000.

Prema rečima marketing stručnjaka Jovana Kocića iz agencije za zapošljavanje "Workforce group", >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dnevnice onih koji se zaposle preko agencija, kreću se u rasponu od 1.000 do 3.000 dinara u proseku.

- Poslodavci najviše traže radnike u proizvodnji, magacinu i logistici, marketingu, trgovini i na administrativnim poslovima, dok nezaposleni najviše traže poslove u proizvodnji, prodaji, modnoj industriji, marketingu, ali i administrativne poslove - otkriva Kocić.

Foto: wikipedia/TheMiner, Printskrin: TV Prva

Kocić kaže da neretko dobiju i neobične ponude, poput poslova na kićenju novogodišnjih jelki, sviranju violine na događaju, brojanju automobila na parkingu, promociji maskota (Meda DJ) i da se i za takve poslove prijavljuju.

U omladinskim zadrugama (OZ) su malo probirljiviji kada je ponuda poslova u pitanju. Tamo ne prihvataju rizične poslove, jer su oni koje angažuju mlađi od 35 godina.

- Čuo sam da su nekada preko zadruga angažovali radnike da peru ili iznose leševe iz bolnica i to je bilo dobro plaćeno. Ni takvu ponudu nismo imali, ali recimo, ne prihvatamo radove na visinama višim od tri metra, pa zato alpinisti i monteri ne dolaze u obzir. Najviše se traže kasiri, mesari, pekari, vozači i radnici u proizvodnji. Na težim poslovima su angažovani viljuškaristi i zavarivači - kaže direktor OZ "Bulevar" Nikola Milić.

Maskota lanca picerija "Little Caesars". Foto: Wikimedia Commons/Michael Hicks

Minimalna cena rada u studentskim zadrugama je 135 dinara po satu i to se odnosi na poslove utovara, istovara i selidbe, koje ima u ponudi OZ "Grof".

- Dosta se traže mladi za pomoćne poslove, na deklarisanju robe, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuvari, radnici u proizvodnji - ističe Slađana Uzelac iz OZ "Grof".

Nedavno je ministar za rad Aleksandar Vulin najavio novi zakon koji će regulisati rad preko agencija na lizing. Od dogovora sa sindikatima i poslodavcima zavisi da li će se on naći u skupštinskoj proceduri.

(S. Vasić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.