Brnabićeva na Veb-samitu u Lisabonu

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva na Veb-samitu u Lisabonu

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Lisabonu na panelu o lažnim vestima da alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije. Istaknuto je da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju. Brnabićeva se sastala i sa premijerom Portugalije Antoniom Luisom Santosom da Kostom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednica Vlade Srbije učestvuje na Veb-samitu u Lisabonu, koji je, po oceni Forbsa, najbolja tehnološka konferencija na svetu. Na Veb-samitu je 70.000 učesnika, među kojima su direktori i osnivači tehnoloških kompanija, startapova, predstavnici vlada, međunarodnih institucija i medija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić predstavlja Srbiju u Lisabonu na dva panela. 
Brnabićeva je govorila najpre na panelu o lažnim vestima, održanom na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, zajedno sa izvršnom direktorkom "Mozile" Mišel Bejker i direktorom "Gardijan medija grupe" Dejvidom Pemselom. Moderator panela bio je Metju Garahan iz Fajnenšel tajmsa.
Brnabićeva je rekla da lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije.
Podsetivši na jedan od Čerčilovih citata, da laž obiđe pola sveta dok istina "jedva navuče pantalone", ona je istakla da se u današnjem svetu istina nije "još ni probudila", a lažne vesti već su raširene širom sveta.
"Ono što je najveći problem sa lažnim vestima jeste da one stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva", naglasila je Brnabićeva.
U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

"Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti investiranjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle", istakla je Brnabićeva.
Ona je rekla da su glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja, i analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauka, istraživanje i razvoj.
"Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečile spekulacije", rekla je premijerka, ističući da će lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije.
Svi učesnici skupa u Lisabonu složili su se da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju.
Brnabićeva je govorila i o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.
Učešće na Veb-samitu u Lisabonu predstavlja veliko priznanje i rezervisano je za svetske lidere u različitim oblastima. Među učesnicima i govornicima Veb-samita u Lisabonu su i generalni sekretar UN Antonio Guteres, predsednik "Majkrosoft korporacije" Bred Smit, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vesager, potpredsednica kompanije "Epl" Lisa Džekson, osnivač "Pinteresta" Ben Silberman, predsednik Portugalije Marselo Rebelo di Soza i mnogi drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Inovacije i IT su razvojna šansa Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018

Premijerka Ana Brnabić, koja učestvuje na Veb samitu u Lisabonu, razgovarala je sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj...Brnabić je učestvovala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.