Izvor: RTS, 10.Feb.2023, 09:40

Brnabićeva: Stabilnost obeležila prvih sto dana rada Vlade

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je za prvih 100 dana rada Vlade Srbije postignuta stabilnost, kao i dalji rast, ističući da je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra, kao i da je na kraju godine bila između 710 i 720 evra.
Ana Brnabić, na sednici Vlade u Lebanu, izjavila je za prvih sto dana rade Vlade postignuta stabilnost, zaštita životnog standarda građana, kao i dalji rast.

"Postignuta je stabilnost i kontinuirani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena", istakla je Brnabićeva.
Prema njenim rečima, Srbija ima stabilnu državnu kasu – deficit je na kraju prošle godine bio 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.
"Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara. Trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra, koje su 115 odsto veće nego pre deset godina", navela je Brnabićeva.
Predstavljajući rezultate Vlade u prvih 100 dana, podsetila je da su plate u javnom sektoru povećane 1. januara za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije u novembru i januaru povećane ukupno 20,8 odsto.

"Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra", istakla je premijerka.
Četiri celine obeležile prvih sto dana Premijerka je rekla i da su prvih sto dana Vlade obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i "teški dani koje je na sebi izneo" predsednik Aleksandar Vučić.
Naglasila je da se prva velika celina odnosi na budžet, a druga na energetiku, odnosno kako smo se suočili sa energetskom krizom.
Prema njenim rečima, treća velika celika odnosi se na vladavinu prava, kao i privođenje procesa ustavnih reformi.
Četvrta celina predstavlja stalnu nestabilnost i provokacije, napadi na Srbi na KiM, kao i sto teških dana koje je na sebi izneo Vučić, a koji su se odrazili i na rad Vlade.
"Biće obezbeđeno više investicija"Predsednica Vlade izjavila je i da će država izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, ukinuti konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu, što će dodatno povećati nivo investicija u Srbiji.
"Kada rešimo problem konverzije, biće obezbeđen veći nivo dodatnih investicija, pa čak i od postojećih investitora u Srbiji, da ne dovodimo nove, a pregovaramo i sa novima, kao i sa novim investitorima za ulaganje u ovaj deo zemlje (jug)", rekla je Brnabićeva.
Istakla je i da u Srbiji nemački investitori zapošljavaju 80.000 ljudi, kao i da je 95 odsto njih reklo da bi ponovo investiralo u našu zemlju i širilo poslovanje. 
"Formiranje ZSO – uslov svih uslova"Brnabićeva je u Lebanu izjavila da je formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), kako je definisano Briselskim sporazumom, "uslov svih uslova".
"Ne postoji interes Prištine da se formira ZSO, ali ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova", rekla je Brnabićeva.
Na pitanje novinara kako će izgledati ZSO i da li će, kako se može čuti, obuhvatiti samo četiri opštine na severu ili sve, premijerka je objasnila da Upravljački tim treba da definiše stvari u vezi sa ZSO, kao i da svako koga interesuje kako će izgledati treba da pogleda sporazume.
"Ne bih se time bavila na ovom mestu i na ovaj dan. Šta god da kažem, neko će zloupotrebiti i iskoristiti suprotno interesima našeg naroda. Imate sporazume, pogledajte ih, uz to treba da postoji Upravljački tim koji treba da definiše te stvari, nema potrebe da pričam na ovom mestu o tome", rekla je premijerka.
Naglasila je i da joj je sada zanimljivo da posmatra razvoj događaja, kada se vide otvorene pretnje Prištine partnerima koji insistiraju na poštovanju sporazuma. 
Podsetila je da će u aprilu biti deset godina otkako je potpisan prvi Briselski sporazum, dodajući da je njegovo sprovođenje "nešto sasvim prirodno i što se očekuje".  
"Sankcije Rusiji uslov za nastavak evrointegracija"Brnabićeva je izjavila da nema ubrzanja evropskog puta Srbije, otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je, prema njenom mišljenju, "uslov svih uslova" za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Napravili smo velike korake i pomake. To govore i dva izveštaja o napretku EK. Ti izveštaji svim zemljama članicama EU daju preporuku da se otvori Klaster 3 u pregovorima sa Srbijom. To se još nije desilo, taj deo smo završili, čeka se EU", rekla je premijerka. 
Premijerka Brnabić u Domu kulture "Radan", u opštini Lebane, zajedno sa ministrima predstavlja rezultate rada Vlade u prvom tromesečju.
"Obezbeđena energetska stabilnost"Brnabićeva je izjavila i da je osigurana energetska stabilnost, da Srbija nije osetila energetsku krizu, stabilizovan je EPS, napravljena je ušteda struje vredna 67 miliona evra, dok su rezerve nafte i derivata uvećane.
Kako je navela, u funkciju su stavljena postrojenja za homogenizaciju uglja u Bloku B TE "Nikola Tesla" i tri puta više građana dobilo je pravo na subvencionisanu električnu i toplotnu energiju.
"Zima je stigla polako na istok, a mi energetsku krizu nismo osetili u Srbiji", rekla je Brnabićeva i dodala da Srbija i dalje ima najjeftiniju ili među najjeftinijim cenu električne energije i gasa.
Svaki od ministara imao je zasebne posete u okviru svog resora u opštinama Jablaničkog okruga.
Predsednica Vlade počela je posetu jugu Srbije obilaskom radova u centru Bojnika.
Obišla je radova na izgradnji amfiteatra, čija prva faza košta 30 miliona dinara, koliko će biti potrebno i za drugu.
Posle posete Bojniku, premijerka je posetila Caričin grad, arheološki lokalitet čije istraživanje i otkrivanje traje više od 100 godina i gde se očekuje ulaganje u turizam.
"Radan planina i sav prostor oko Radan planine postaju jedan turistički kompleks, to jest turistička regija koja će biti značajna za razvoj", kaže predsednik Opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada obeležila sto dana rada; Brnabić: ZSO mora biti uslov svih uslova

Izvor: B92, 10.Feb.2023

Premijerka Ana Brnabić i ministri obeležili su danas posetom jugu Srbije 100 dana rada Vlade, čije su rezultate predstavli u Lebanu...Predsednica Vlade Ana Brnabić svoju posetu jugu Srbije započela je obilaskom radova u centru Bojnika...Premijerka zajedno sa ministrima predstavlja rezultate rada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.