Brnabić: Srpskom narodu potrebno je mnogo političke mudrosti i hrabrosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srpskom narodu potrebno je mnogo političke mudrosti i hrabrosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod "ne bi živeo kako ga vetrovi nose, nego kako sam želi" - u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u sopstvenom najboljem interesu.

Govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, Brnabić je podsetila na reči srpski političara Stojana Novakovića da "život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi", ocenivši da su na ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prostorima uvek bili "snažni vetrovi i sa Istoka i sa Zapada, nikada naivni i nekako su se baš ovde uvek sudarali i prelamali".

"Za nas danas nema bolje opomene od ove rečenice i od naše prošlosti", ocenila je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, bez obzira "kakvi vetrovi bili na ovim prostorima", gradjanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka

"Samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi gradjani, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova", kazala je Brnabićeva.

Zbog toga će Srbija, dodala je, "mudro i strpljivo poštovati svoje medjunarodne obaveze, prvenstveno Dejtonski mirovni sporazum, ne gubeći pritom osećaj za neophodnu meru pravde, nezavisnosti i slobode koju uživa Republika Srpska"

"Medjunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru i nije nam teško i nikada nam neće biti teško da, poštujući druge, ostanemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da će Srbija poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, ali da će uvek posebno brinuti za gradjane Srpske.

Prema njenim rečima, radiće na osnaživanju specijalnih veza izmedju Republike Srpske i Srbije kroz jačanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

Srbija ima konkretnu i stvarnu brigu za opstanak i napredak RS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjaluci da Srbija ima konkretnu i stvarnu brigu za opstanak i napredak Republike Srpske.

Brnabić je rekla da je potrebno, ne zaboravljajući prošlost, okrenuti se budućnosti, saradnji, miru i stabilnosti, kao i brizi za generacije koje dolaze.

Prema njenim rečima, obaveza je da se tim generacijama napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Predsednica RS Željka Cvijanović danas je premijerki Srbije uručila Orden Republike Srpske na lenti.

Brnabić je rekla da je to priznanje za nju potvrda "odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije".

Ona je rekla da Republika Srpska i Srbija imaju "bratski odnos, koji prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje", dodavši da se saradnja bazira na konkretnim projektima izgradnje infrastrukturnih, obrazovnih i drugih objekata.

U Banjaluci se danas obelažava 9. januara - Dan Republike Srpske, a centralna svečanost bio je defile glavnom banjalučkom ulicom do Trga Krajine.

Brnabićeva odlikovana Ordenom RS na lenti

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović danas je povodom 9. januara - Dana Republike u Banjaluci premijerki Srbije Ani Brnabić uručila Orden RS na lenti.

Brnabićeva je odlikovana za "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS".

"Lenta je potvrda odgovorne politike predsednika i Vlade Srbije", izjavila je Brnabić i čestitala svim građanima RS praznik.

Predsednica RS danas je u Palati Republike uručila odlikovanja za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja.

Odlikovan je i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov Ordenom sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Rusije i Srpske.

Između ostalih, odlikovan je i srpski košarkaš Dejan Bodiroga, a posthumno je odlikovan general-majora Slavko Lisica.

Republika Srpska danas proslavlja Dan republike, a centralni događaji biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Večeras će biti održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a potom prijem u Administrativnom centru Vlade.

Odlukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u centru grada zatvoreno je više od stotinu ugostiteljskih objekata.

U gradu su pojačane mere bezbednosti.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao Dan RS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.