Brnabić: Opozicija blokira rad parlamenta dok važni zakoni čekaju

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 10:13

Brnabić: Opozicija blokira rad parlamenta dok važni zakoni čekaju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je rad Skupštine Srbije već više od 40 dana blokiran, zbog želje opozicije za političkim marketingom i politikanstvom.

Ona je gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi rekla da mnogo važnih zakona za građane Srbije čeka na usvajanje, ali da ne mogu da dođu na red zbog predugačkog trajanja sednice koju je tražila opozicija, a čiji ovlašćeni predlagač ima neograničeno vreme za diskusiju.

"Opozicija je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministar Gašić ne može snositi odgovornost za tragedije, ali da mora da da ostavku jer je malerozan čovek i da nema dobru karmu za sektor bezbednosti. I takva rasprava traje duže od mesec dana, ja sam bila više od 11 dana u Skupštini, želela sam da pokažem koliko poštujem tu temu, zahteve koje su izneli i htela sam iskreno da o tome razgovaramo. Da razgovaramo o REM-u, koji podsećam, ne bira Vlada, da razgovaramo o direktoru BIA, o ministru Gašiću, bezbednosnoj situaciji. I desilo se to da je opozicija tražila sednicu, ali čini mi se da su to i uradili čisto radi reda. Kao da nisu očekivali ni da će sednica biti zakazana, pa se nisu ni svi oni koji su je tražili udostojili da se pojave u skupštini, jer da poslanici vladajuće većine nisu glasali za dnevni red oni ne bi imali ni kvorum. I tako dolazimo do jedne neverovatne zloupotrebe poslovnika, jer ovlašćeni predlagač sednice ima neograničeno vreme za izlaganje…", rekla je premijerka.

"Svi građani treba da znaju šta se dešava u skupštini i da se, recimo, smena članova REM-a uopšte ni ne nalazi na dnevnom redu. Zakon o finansijskoj porodici porodicama sa decom ispod 16 godina starosti, to je jednokratna pomoć za svu decu koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić. Mi smo novac obezbedili, ali skupština mora da potvrdi to kako bi to moglo zaista i da se desi. Zakon o planiranju i izgradnji, zakon o radnim dozvolama, gde se borimo za bolji položaj naših radnika i za više stranih radnika u našoj zemlji, jer moramo da se borimo, moramo da ostanemo konkurentni. Potvrđivanje kredita za EBRD za naučno tehnološke parkove…. A skupština je već duže od mesec dana blokirana, ne može da se bavi zakonima jer je u toku vanredno zasedanje… Ton u skupštini je prilično neozbiljan, nije dostojan naših građana i naše zemlje. Ali dobro, mi smo izvršna vlast i moramo da sedimo tamo jer su poslanici opozicije to tražili", kaže Brnabić.

Ona je podsetila da je poziv za razgovor i dijalog otvoren, ali da zainteresovanih za toako nešto u redovima opozicije nema.

"Predsednik je pre više od mesec dana uputio javni poziv za razgovor, da vidimo kako da rešimo ovo, da li idemo na izbore, kada će biti izbori… Aleksandar Vučić je čovek sa najvećim legitimitetom, jer ga je direktno izabralo više od 2 miliona ljudi, on zove na razgovor, oni kažu nećemo da razgovaramo. I to je demokratija i nenasilno društvo, koje neće da razgovara? Organizator protesta protiv nasilja, Srđan Milivojević, na čijem tviter profilu i dalje stoji poziv na ubistvo Danila Vučića i Andreja Vučića, govorio je u skupštini u petak i pohvalio se da nije ni spomenuo Bratislava Gašića, koji je tema tog zasedanja. Pitate se kuda to vodi?", kaže Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić: Opozicija blokira rad parlamenta dok važni zakoni za građane čekaju

Izvor: 24sedam.rs, 03.Jul.2023

Opozicija je tražila sednicu, ali čini se da su to uradili čisto radi reda, ocenila je premijerka

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.