Brnabić: Krik ugrozio bezbednost moje porodice

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Krik ugrozio bezbednost moje porodice

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić saopštila je danas da je neprofitna organizacija "Krik", objavljivanjem adrese stanovanja njene majke i brata i njegove porodice, ugrozila njihovu bezbednost i privatnost.

Brnabić je, istakla da podržava istraživačko novinarstvo, ali je upitala sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa članova njene porodice koji nisu postavljena lica niti javne ličnosti.

"Ne postoji zakon koji uređuje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da oni moraju da podnesu izveštaj o svojoj imovini, a tu obavezu da prijavim njihovu imovinu nemam ni ja. Pored imovine kojom raspolažu, na internetu, što znači u najširoj javnosti, sada su dostupne njihove adrese, uključujući i adrese mojih maloletnih bratanaca", ukazala je Brnabić.

Podsetivši da je pre dva dana bila izložena pretnjama na društvenim mrežama, koje je, kako je rekla, prijavila policiji, Brnabić je upitala da li precizno objavljivanje adrese treba da razume kao putokaz da osobe koje su joj pretile što lakše te pretnje ostvare.

Ministarka je istakla da se zalaže za transparentnost, ali da shvatanje te transparentnosti kako je učinjeno u ovom slučaju, dovodi do ugrožavanja bezbednosti.

"Imovina postavljenih lica treba da bude javna u skladu sa Zakonom, a objavljivanje informacija o imovini lica koja nisu postavljena bez ikakve zakonske osnove, koja su povezana sa mnom, drugim ministrima ili ličnostima je kršenje zakona i potpuno druga stvar i nema mehanizma da oni sada zaštite svoju privatnost", ocenila je Brnabić.

Takva transparentnost, dodala je, ugrožava bezbednost njene porodice.

"Sigurna sam da to nije bila namera zakonodavca, niti je ulica u kojoj živi moja majka bitan podatak za građane i građanke Srbije. Da li moja porodica treba da snosi posledice toga što je njihova sestra ili ćerka odlučila da se bavi javnim poslom u najboljoj nameri da uradi nešto za svoju zemlju", upitala je ministarka.

Ona je objasnila i da je informacije o svojoj imovini dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i "Kriku", kao znak da je spremna da pruži sve informacije i odgovori na pitanja, čak i ona koja su van domena onoga što Zakon nalaže.

Brnabić je dodala da je sve podatke dostavila Agenciji mesec dana pošto je izabrana na funkciju ministarke, da je obavestila Agenciju o profesiji kojom se bavi njen brat, a koju deo javnosti može da doživi kao sukob interesa.

I u vezi sa svojim pro bono angažmanom u UO Peksim fondacije zatražila je od Agencije dalja uputstva, navodi ministarka, kao i da je u skladu s njima dala ostavku na to mesto.

"Agenciji prijavljujem sve poslove koje državna uprava ima sa firmom AS SECO u kojoj radi moj brat. Od mog postavljenja novih poslova nije bilo", istakla je Brnabić.

Ona je ponovila da duboko veruje da je transparentnost jedan od najvažnijih principa u obavljanju javnog posla i naglasila da se u svojoj profesionalnoj karijeri za to uvek zalagala.

"Kao i većina građana i građanki Srbije redovno plaćam sve poreze, izmirujući i na taj način obaveze, koje kao državljanka imam prema svojoj zemlji. Takav odnos smatram ne samo odgovornim već i civilizacijskim i duboko patriotskim. Bez ikakve dileme, podrazumeva se, da kao postavljeno lice, na javnoj funkciji, poštujem sve zakonske i druge obaveze", rekla je Brnabić.

Ona je podvukla da je to neupitno kada je reč o javnoj, izabranoj funkciji i da je poštovanje zakona nešto što se u njenom vrednosnom sistemu podrazumeva, bez obzira da li je na javnoj funkciji ili nije.

Šabić: Objavljivanje adrese je protivzakonito

Objavljivanje adrese porodice ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić nije opravdano i može se smatrati nezakonitom obradom ličnih podataka, izjavio je danas Tanjugu poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Šabić je istakao da je objavljivanje mnogih podataka o ličnosti državnih funkcionera, uključujući i podatke o imovini, legitimna stvar, da je u našim uslovima to dodatno naglašeno Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji predviđa i objavljivanje registra s tim podacima na internetu.

"Međutim, ne mislim da je objavljivanje adresa čak ni funkcionera, a pogovoto lica za koje neko misli da su sa njima povezana, opravdano bilo kojom svrhom. To je nesrazmerna, dakle i nezakonita obrada ličnih podataka", zaključio je Šabić.

Neprofitna organizacija "Krik" objavila je adrese stanovanja majke i brata ministarke Brnabić, koja je danas saopštila da su time ugrožene njihova bezbednost i privatnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić povodom pisanja KRIK-a: Zalažem se za transparentnost ali ne za ugrožavanje bezbednosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić objavila je danas saopštenje, reagujući na tekst istraživačke mreže "Krik" u kojem su objavljeni kako njeni, tako i lični podaci članova njene porodice...Saopštenje prenosimo u potpunosti:..- Nevladina, neprofitna organizacija “Krik”,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.