Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić povodom pisanja KRIK-a: Zalažem se za transparentnost ali ne za ugrožavanje bezbednosti

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić objavila je danas saopštenje, reagujući na tekst istraživačke mreže "Krik" u kojem su objavljeni kako njeni, tako i lični podaci članova njene porodice.

Saopštenje prenosimo u potpunosti:

- Nevladina, neprofitna organizacija “Krik”, objavila je  informaciju o mojoj imovini,  na osnovu podataka koje sam prema važećem Zakonu, dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije i koje sam dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dostavila i njima na njihov zahtev, spremna da pružim sve informacije i odgovorim na pitanja, čak i ona koja su van domena onoga što Zakon nalaže.

Sve podatke, u skladu sa propisima, Agenciji sam dostavila, mesec dana pošto sam izabrana na posao ministarke u Vladi Republike Srbije. Agenciju za borbu protiv korupcije takođe sam obavestila o profesiji kojom se bavi moj brat, a koju deo javnosti može da doživi kao sukob interesa. U vezi sa mojom pro bono angažmanom u UO Peksim fondacije od Agencije sam tražila dalja uputstva. U skladu sa tim uputstvima se ponašam – dala sam ostavku na mesto u Pexim fondaciji i Agenciji prijavljujem sve poslove koje državna uprava ima sa firmom ASSECO u kojoj radi moj brat. Od mog postavljenja novih poslova nije bilo.

„Duboko verujem, da je transparentnost jedan od najvažnijih principa u obavljanju javnog posla i u celoj svojoj  profesionalnoj karijeri sam se za to zalagala. Kao i većina građana i građanki Srbije redovno plaćam sve poreze, izmirujući i na taj način obaveze, koje kao državljanka imam prema svojoj zemlji. Takav odnos smatram ne samo odgovornim već i civilizacijskim i duboko patriotskim. Bez ikakve dileme, podrazumeva se, da kao postavljeno lice, na javnoj funkciji, poštujem sve zakonske i druge obaveze. To je neupitno kada je reč o javnoj, izabranoj funkciji. Poštovanje zakona je nešto što se u mom vrednosnom sistemu podrazumeva, u svakom slučaju, bila na javnoj funkciji ili ne”.

Dakle, podržavajući u potpunosti istraživačko novinarstvo kada ono ima za cilj dolazak do istine, postavljam pitanje: “Sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa na kojoj živi moja majka i moj brat, koji nisu postavljena lica niti javne ličnosti?” Ne postoji zakon koji uređuje da oni moraju da podnesu izveštaj o svojoj imovini, a tu obavezu da prijavim njihovu imovinu nemam ni ja. Pored imovine kojom rasplažu, na internetu, što znači u najširoj javnosti, sada su  dostupne  njihove adrese uključujući i adrese mojih maloletnih bratanaca. Pre samo dva dana suočila sam se pretnjama na društvenim mrežama, koje sam prijavila MUP-u. Uz puno razumevanje da funkcija koju obavljam nosi, pored odgovornosti i određene rizike otvoreno pitam: “Da li precizno objavljivanje adrese na kojoj živim, kao i mesta stanovanja moje porodice, uključujući i maloletna lica treba da razumem kao putkaz i mapu puta da osobe koje su mi pretile, što lakše te pretnje mogu da ostvare?”.

Zalažem se za transparentnost, ali mislim da način na koji se ovde transpranetnost shvata dovodi do ugrožavanja bezbednosti. Imovina postavljenih lica treba da bude javna u skladu sa Zakonom, a objavljivanje informacija o imovini lica koja nisu postavljena bez ikakve zakonske osnove, koja su povezana sa mnom, drugim ministrima ili ličnostima je kršenje zakona i potpuno druga stvar i nema mehanizma da oni sada zaštite svoju privatnost. Takva transparentnost ugrožava bezbednost moje porodice, a sigurna sam da to nije bila namera zakonodavca, niti je ulica u kojoj živi moja majka bitan podatak za građane i građanke Srbije. Da li moja porodica treba da snosi posledice toga što je njihova sestra ili ćerka odlučila da se bavi javnim poslom u najboljoj nameri da uradi nešto za svoju zemlju?

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.