Brnabić: Ako je nekom prihvatljiv ustaški pozdrav, nota ga neće promeniti

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ako je nekom prihvatljiv ustaški pozdrav, nota ga neće promeniti

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Luksemburgu da ne želi da komentariše najnovije note između Beograda i Zagreba i da se upliće u vrzino kolo ocenivši da nije reč o sukobu Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske već o sukobu fažizma i antifašizma.

"Hrvatska predizborna kampanja je uvek takva i ne bih se sada dalje uplitala u međusobne note jer nas one uvode u vrzino kolo u kome gubimo jasnu sliku o tome šta se desilo", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novinara.

Brnabić je rekla da ukoliko je bilo kom ;u Hrvatskoj "prihvatljivo da tabla na kojoj piše pozdrav 'Za dom spremni' koji je fašistički, nacistički, ustaški pozdrav... stoji u Jasenovcu ili u blizini onda nijedna protestna nota ne može takvom režimu da promeni mišljenje".

Ona je navela da je i i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije. ;"Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima dečijim priredbama pozdrav uz koji je klao decu, palio nedužne ljude i cele porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je 'zig hajl' simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav 'Za dom spremni' simbol ustaške NDH", navela je premijerka.

Brnabić je ponovila da ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na jednom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju i dodala da ;o tome neće raspravljati sa Hrvatskom jer je njena "pozicija jasna i iskrena" i na nju je ponosna.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve, borce protiv fašizma, pozicija slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma  ;i ugnjetavanja drugih ljudi samo zato što su druge vere, nacije, razmišljanja...", rekla je Ana Brnabić.

Brnabić: Saradnja sa OEBS nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Luksemburgu da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno njegovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na poboljšanju izbornih uslova od 2017. i da to nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

Brnabić je novinarima u Luksemburgu, gde je prisustvovala obeležavanju 75-godišnjice oslobođenja grada Luksemburga u Drugom svetskom ratu ekla da država to radi u interesu građana, objavljeno je na sajtu srpske vlade.

Ona je podsetila da se sastala sa Misijom ODIHR-a početkom avgusta i da su tom prilikom postignuti konkretni dogovori, između ostalog i to da vlada pošalje toj organizaciji Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen.

Poslali smo to već naredni dan, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da izmenimo tekst, ukoliko imaju neke komentare koji su značajni, navela je premijerka.

Brnabić je objasnila da je dogovoreno i da se formira radna grupa, koju sada vodi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema njenim rečima, postignut je dogovor i o tome da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista.

Brnabić je odbacila spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji, i podsetila na to da je Zakon o centralnom registru usvojen na inicijativu vlade kako bi se, između ostalog, uredio birački spisak.

Ona je naglasila i da nisu tačne spekulacije da je Vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima, navodi se na sajtu vlade Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.