Britiš petroleum uskoro počinje isplatu naknade oštećenima

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Britiš petroleum" uskoro počinje isplatu naknade oštećenima

Direktor fonda iz koga će “Britiš petroleum” isplatiti naknadu štete nanete izlivanjem nafte u Meksički zaliv Kenet Fajnberg izjavio je juče da će obezbediti da svi opravdani zahtevi za odštetu budu hitno isplaćeni. Kenet Fajnberg: Novac stiže za nekoliko nedelja

U izjavi za televiziju NBC, Fajnberg je ljude pogođene tom najvećom ekološkom katastrofom u američkoj istoriji, pozvao da podnesu zahteve za naknadu štete i objasnio da će rok u kome će im novac stići >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po tom planu biti meren nedeljama, dok bi se sudski procesi mogli razvlačiti godinama.

Fajnberg: Stvaranje fonda nije rezultat ucena vlasti

U izjavi za NBC, Fajnberg je, takođe, odbacio izjavu kongremena Džoa Bartona, koji je kritikovao Belu kuću da je stvaranje tog fonda rezultat "ucene” šefova BP-a od strane američke vlade. Barton, republikanac iz Teksasa, kasnije je povukao tu izjavu, posle pritisaka iz njegove njegove stranke. "Ne mislim da je politizacija ovog programa od pomoći”, rekao je Fajnberg.

Za podnošenje zahteva, nisu potrebni advokati, a podnosioci zadržavaju pravo da kasnije tuže kompaniju BP, rekao je Fajnberg i dodao da je na svakome da sam o tome odluči.

"BP je spreman i oni će obezbediti – ja ću obezbediti – da svaki opravdan, legitiman zahtev bude isplaćen i to brzo”, rekao je Fajnberg.

Bela kuća je 16. juna postigla dogovor sa BP-om da ta naftna kompanija narednih godina uplati 20 milijardi dolara u poseban fond iz koga bi se isplaćivale kompenzacije ljudima i firmama koji su pretrpeli štetu od izlivanja nafte.

Predsednik Barak Obama je na čelo tog fonda imenovao Keneta Fajnberga, pravnika koji je upravljao fondom za obeštećenje žrtava terorističkih napada od 11. septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.