Britanska policija dobila nova ovlašćenja za razbijanje protesta

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 16:05

Britanska policija dobila nova ovlašćenja za razbijanje protesta

Nova, proširena ovlašćenja britanske policije stupila su danas na snagu.

Ona obuhvataju mere protiv aktivista koji protestima zaustavljaju saobraćaj i velike građevinske radove, javlja AP.

Vlasti su u više navrata osudile ekološke protestne grupe, uključujući "Džas stop oil" (Just Stop Oil) i "Ekstinšn rebelion" (Extinction Rebellion), koje su nastojale da podignu svest o hitnosti klimatskih promena organizovanjem višestrukih protesta visokog profila na najprometnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autoputevima i putevima.

Njihovi protesti poslednjih godina često su izazivali ozbiljne smetnje za vozače.

Policija će od danas imati ovlašćenja da sklanja učesnike takvih statičnih protesta.

Kritičari tvrde da pooštreni zakoni predstavljaju pretnju za pravo na protest, ali britanski zvaničnici kažu da bi te mere trebalo da spreče "sebičnu manjinu" da remeti život većine.

"Javnosti je dosta što im živote remete sebični demonstranti. Haos koji smo videli na našim ulicama bio je skandal", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen.

Vlasti kažu da bi se, prema novom Aktu o javnom redu, demonstranti koji budu proglašeni krivim za kopanje podzemnih tunela radi ometanja izgradnje novih infrastrukturnih objekata, mogli suočiti sa tri godine zatvora.

Svako ko bude proglašen krivim za ometanje velikog transportnog projekta mogao bi biti osuđen na zatvor do šest meseci.

AP podseća da su stotine demonstranata uhapšene prošle godine u Velikoj Britaniji zbog blokiranja glavnih puteva i mostova.

Mnogi aktivisti su protestovali tako što su sedeli nasred puteva ili su sebe zalepili za kolovoz kako bi policiji otežali da ih ukloni.

Policija je saopštila da je skupo nositi se sa takvim protestima, jer na lokacije gde se održavaju mora da preusmerava hiljade policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Javnosti je dosta što im živote remete sebični demonstranti": Nova ovlašćenja britanske policije stupila na snagu, evo šta to znači

Izvor: Blic, 02.Jul.2023

Nova, proširena ovlašćenja britanske policije stupila su danas na snagu i ona obuhvataju mere protiv aktivista koji protestima zaustavljaju saobraćaj i velike građevinske radove, javlja AP.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.