Britanija rusku obaveštajnu službu GRU optužila za sajber napade

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija rusku obaveštajnu službu GRU optužila za sajber napade

Kako navode, reč je o napadima na Svetsku antidoping agenciju, nakon čega su objavljni podaci o sportistima, kao i na Demokratsku partiju.

Britanska vlada optužila je rusku obaveštajnu službu GRU da stoji iza brojnih sajber napada u čitavom svetu.

Kako navode, oni su odgovorni za napade na firme u Rusiji i Ukrajini, Demokratsku partiju SAD, male televizijske mreže u Britaniji, kao i Svetsku antidoping agenciju.

Mnogi su za te napade sumnjičili Rusiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ovo je prvi put da je Britanija rusku obaveštajnu službu GRU istakla kao krivca.

Britanska policija navodi i da su muškarci odgovorni za trovanje u Salzberiju radili za istu službu.

Iz Nacionalnog centra za sajber bezbednost u Britaniji kažu da sa "visokim samopouzdanjem" mogu da tvrde da je GRU "gotovo sigurno odgovorna" za sajber napade.

Nacionalni centar za sajber bezbednost tvrdi da su hakeri GRU-a, radivši pod nizom lažnih imena, napali:

"Ti postupci su nesmotreni - pokušavaju da se mešaju u izbore u drugim zemljama, čak su spremni i da oštete ruske kompanije i građane", kaže britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant.

"Ovakav obrazac ponašanja pokazuje njihovu želju da bez posledice rade šta žele, bez obzira na međunarodne zakone i norme.

"Naša poruka je jasna - u saradnji sa sa saveznicima ćemo razotkriti sve i odgovoriti na pokušaje GRU-a da podrije međunarodnu stabilnost".

Rusija nije jedina zemlja optužena za sajber napade.

Britanija je za napade optuživala i Severnu Koreju, kao i grupe povezane sa Iranom i Kinom.

Osim toga, Britanija je u aprilu saopštila da je počela sa "velikom ofanzivnom sajber kampanjom" protiv Islamske države.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanija rusku obaveštajnu službu GRU optužila za sajber napade

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2018

Kako navode, reč je o napadima na Svetsku antidoping agenciju, nakon čega su objavljni podaci o sportistima, kao i na Demokratsku partiju...ReutersOvo je prvi put da je Britanija istakla GRU kao organizatora napada..Britanska vlada optužila je rusku obaveštajnu službu GRU da stoji iza brojnih sajber...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.