Izvor: Radio 021, 04.Okt.2018, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija rusku obaveštajnu službu GRU optužila za sajber napade

Kako navode, reč je o napadima na Svetsku antidoping agenciju, nakon čega su objavljni podaci o sportistima, kao i na Demokratsku partiju.

ReutersOvo je prvi put da je Britanija istakla GRU kao organizatora napada

Britanska vlada optužila je rusku obaveštajnu službu GRU da stoji iza brojnih sajber napada u čitavom svetu.

Kako navode, oni su odgovorni za napade na firme u Rusiji i Ukrajini, Demokratsku partiju SAD, male televizijske mreže u Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i Svetsku antidoping agenciju.

Mnogi su za te napade sumnjičili Rusiju, ali ovo je prvi put da je Britanija rusku obaveštajnu službu GRU istakla kao krivca.

Britanska policija navodi i da su muškarci odgovorni za trovanje u Salzberiju radili za istu službu.

Iz Nacionalnog centra za sajber bezbednost u Britaniji kažu da sa „visokim samopouzdanjem" mogu da tvrde da je GRU „gotovo sigurno odgovorna" za sajber napade.

Za šta je GRU optužen?

Nacionalni centar za sajber bezbednost tvrdi da su hakeri GRU-a, radivši pod nizom lažnih imena, napali:

Bazu podataka Svetske antidoping agencije u Montrealu. Podaci o sportistima kasnije su objavljeni u javnosti Demokratski nacionalni komitet 2016. godine, kada su mejlovi i prepiske objavljeni na internetu. Vlasti SAD ove napade povezuju sa Rusijom. Metro u Kijevu i aerodrom u Odesu, rusku centralnu banku i dva privatna medija u Rusiji - Fontanka.ru i novinsku agenciju Interfaks u oktobru 2017. Neimenovanu malu televizijsku stanicu u Britaniji između jula i avgusta 2015. godine, kada je ukraden niz kontakata.

Ko vas sve prati na internetu

Ako ja imam vaš broj telefona - ima ga i Fejsbuk

Fejsbuk i Gugl u „sivoj zoni"

Šta kažu iz britanske vlade?

„Ti postupci su nesmotreni - pokušavaju da se mešaju u izbore u drugim zemljama, čak su spremni i da oštete ruske kompanije i građane", kaže britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant.

„Ovakav obrazac ponašanja pokazuje njihovu želju da bez posledice rade šta žele, bez obzira na međunarodne zakone i norme.

„Naša poruka je jasna - u saradnji sa sa saveznicima ćemo razotkriti sve i odgovoriti na pokušaje GRU-a da podrije međunarodnu stabilnost".

Da li ostale zemlje vrše sajber napade?

Rusija nije jedina zemlja optužena za sajber napade.

Britanija je za napade optuživala i Severnu Koreju, kao i grupe povezane sa Iranom i Kinom.

Osim toga, Britanija je u aprilu saopštila da je počela sa „velikom ofanzivnom sajber kampanjom" protiv Islamske države.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.