Briselski plan za Srbiju; Četiri tačke...

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 17:43

Briselski plan za Srbiju; Četiri tačke...

Plan rasta EU za Zapadni Balkan potpuno je novi i smeo pristup koji služi kao katalizator napretka izjavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Cilj je, kako je rekao, da se zatvori ekonomski i društveni jaz između Zapadnog Balkana i EU i stvori prilika za ranu integraciju regiona u EU, pre nego što joj se defakto pridruži. On je istakao da se u okviru njega predlaže finansijska pomoć od šest milijardi evra.

Varhelji je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare u Briselu ocenio da se u procesu proširenja uvek govori o "institucionalnom delu posla" i pozvao da se fokus ovog puta stvari na "stvarnu integraciju na terenu", što znači bavljenje time kako će EU ubrzati integraciju privreda, duštava i država, zajedno sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

"To donosi stvarne prednosti za obe strane, a trebalo bi da donese korist od članstva čak pre pristupanja", rekao je Varhelji.

On je istakao da plan ima četiri aspekta, od kojih prvi podrazumeva što bržu integraciju zainteresovanih partnera sa Zapadnog Balkana u okviru četiri slobode, odnosno u oblasti slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga i da se što brže izbore sa preuzimanjem svih obaveza koje proizilaze iz procesa i pravila EU.

On je istakao da je EU u tom smislu spremna da im pomogne i stavi na raspolaganje svako za to potrebno sredstvo, ali da zauzvrat traži da to u velikoj meri doprinese prosperitetu, stabilnosti i bezbednosti regiona.

"Zato od njih tražio da se jedni prema drugima odnose kako će se odnositi prema nama, što znači jednom kada su integrisani u okviru četiri slobode, trebalo bi da uzvrate to drugim partnerima na Zapadnom Balkanu", rekao je Varhelji.

On je dodao da je drugi ključni stub ovog plana da se pomogne partnerima na Zapadnom Balkanu da ubrzaju proces reformi jer integrisanje u okviru četiri slobode podrazumeva teške i kompleksne reforme.

"Teške i kompleksne reforme koje će koristiti zemljama Zapadnog Balkana", naglasio je Varhelji i dodao da EU zato želi da sa zemljama Zapadnog Balkana zajedno izradi detaljan plan za svaku godinu kako bi se ubrzao napredak na terenu kada je reč o reformama, uključujući u oblastima vladavine prava i demokratije kao ključnim uslovima za svaku integraciju u EU.

Kao treći aspekt istakao je da, kada se ove zemlje integrišu sa tržištem i socijalnim sistemima EU, ne mogu same na tom putu da zatvore jaz u finansijskoj podršci i da je zato EU spremna da obezbedi dodatnu podršku da ubrza taj zajednički rad.

"Zato predlažemo Savezu da poveća finansijsku podršku za agendu reformi i obezbedimo dodatnih 6 milijardi evra", rekao je Varhelji.

On je naglasio da je podsticaj Zapadnom Balkanu potreban i tom regionu, ali i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.