Brisel traži objašnjenje od Skoplja

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 19:33

Brisel traži objašnjenje od Skoplja

Brisel je zatražio od Vlade Severne Makedonije da pojasni zašto je početak gradnje Koridora 10d obeležen evropskom zastavom.

Traži se objašnjenje i zašto je sa izvođačima "Behtel i Enka" ugovor sačinjen u "četiri oka".

Informaciju su, kako javlja Sitel, danas zvanično potvrdili predstavnici vlasti. Prema informacijama sa današnjeg brifinga, u vladi zvanični Brisel traži pojašnjenje zašto se zakoni koji nemaju veze sa Evropskom unijom usvajaju po skraćenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postupku i bez rasprave.

Iz Vlade RSM je potvrđeno, navodi se, za Evropsku uniju sporno to što je sporazum sa "Behtel i Enkom" ugovor sklopljen u "četiri oka", odnosno zašto nije sprovedena otvorena procedura, što je, smatraju u Briselu, u suprotnosti sa obavezama koje je Makedonija preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz makedonske vlade kažu da očekuju da se koridori nađu na transevropskoj mreži, što je kabinetu premijera Dimitra Kovačevskog dovoljno da nađe izgovor za korišćenje evropske zastave.

Sa kritikom zvaničnog Brisela ili bez nje, iz vlade kažu da nemaju nameru da odustanu od skraćene procedure za ovaj projekat i smatraju da iz amandmana Levice stoji najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.

Umesto brifinga sa novinarima, Kovačevski bi trebalo da ide na TV duel sa Mickoskim, zahtevala je danas opozicija, prenosi TV Sitel na svom portalu.

U procesu usvajanja ustavnih amandmana Vlada RSM očekuje da će imati dovoljan broj poslanika iz opozicije za uključivanje Bugara u Ustav, iako, kako je rekao premijer, o ovoj temi nisu vođeni pregovori ni sa kim u VMRO-DPMNE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.