Brazil protiv nezavisnosti Kosova

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil protiv nezavisnosti Kosova

Podršku Srbiji Brazil će iskazati učestvovanjem u usmenoj raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, rekao ambasador Dante Koeljo de Lima.

Kada je reč o političkom uticaju, Koeljo smatra da je Brazil važan igrač čiji se glas s pažnjom sluša u Južnoj Americi ali i na svetskoj sceni.

Brazil, Rusija, Indija i Kina (BRIK) je posle samita u Jekaterinburgu u junu dobila i političku dimenziju, podsetio je ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naglasio da će BRIK moći da utiče na odluke o pitanjima o kojima su do sada odlučivale organizacije poput G-8.

Brazil se pored toga zajedno za Japanom, Indijom i Nemačkom zalaže za reformu Ujedinjenih nacija i u tome, prema rečima ambasadora, ima podršku i Generalnog sekretara UN.

"U osnovi naših napora je uverenje da svet nije isti kao kada su osnovane UN. Smatramo da danas ima drugih zemalja koje su u poziciji da daju doprinos o relevantnim međunarodnim temama i da je Brazil jedna od njih", istakao je Koeljo.

Situacija u SB bi bila drugačija da je Brazil stalna članica, što je očigledno i na primeru Kosova, zaključio je Koeljo.

Uoči proslave Dana nezavisnosti Brazila, ambasador ove zemlje u Srbiji Dante Koeljo de Lima izjavio je da podržava Srbiju po pitanju očuvanja Kosova i Metohije.

"Brazil i Srbija istorijski imaju dobre odnose, među nama nema otvorenih pitanja. Mi dobro sarađujemo", rekao je ambasador uintervjuu Tanjugu.

Koeljo je podsetio da Brazil nije priznao Kosovo i da je podržao Srbiju tokom diskusija koje su u Ujedinjenim nacijama vođene o pitanju statusa južne srpske pokrajine.

"Mi smo podržali Rezoluciju 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, kao i inicijativu Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", dodao je brazilski dipolomata.

Koeljo je u petak zvanično obavestio Vladu Srbije da je Brazil odlučio da po podnošenju pismenog podneska učestvuje i u usmenoj raspravi o ovom pitanju pred Međunarodnim sudom pravde.

Ambasador, čija zemlja 7. septembra obeležava Dan nezavisnosti, kaže da je Brazil prešao dug put od 1822. godine kada je stekao nezavisnost od Portugala.

"Aktuelna ekonomska kriza je i nas pogodila, ali smo je dočekali spremni zahvaljujći dobrim osnovama i makroekonomskoj stabilnosti. Mi smo bili među poslednjima koji su osetili krizu i bićemo među prvima koji će iz nje izaći", rekao je Koeljo.

Neiskorišćeni ekonomski potencijal

Ambasador Koeljo smatra da Srbija i Brazil nisu dovoljno iskoristili potencijal za ekonomsku saradnju i da ima prostora da se ona unapredi.

"Trgovinska razmena između naše dve zemlje iznosila je prošle godine 145 miliona dolara. Od toga 95 odsto je bio izvoz Brazila u Srbiju. Mi bismo želeli da se ta neravnoteža popravi", rekao je Koeljo.

Ključna razmena bi trebalo da bude u okviru privrednih delegacija o čemu je bilo reči tokom prošlogodišnje posete Brazilu šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića.

Brazilski diplomata potencijal Srbije vidi u izvozu poljoprivrednih mašina i poljoprivrednih proizvoda, posebno voća.

"Treba da razmišljamo i o saradnji na trećim tržištima. I mi i Srbija imamo razvijenu građevinsku industriju, i to je polje na kome bismo mogli da sarađujemo", rekao je Koeljo i dodao da je jedno od mogućih polja saradnje proizvodnja i izvoz mesa.

Ambasador je napomenuo da se Srbija i Brazil spremaju da potpišu sporazum o saradnji u oblasti veterine.

Brazil je, kako je istakao, veoma uspešan u razvoju alternativnih izvora energije, posebno prozivodnji etanola iz šećerne trske kao i razvoju biodizela.

"Danas 90 odsto novoproizvedenih automobila u Brazilu ima mehanizam koji mogu da koriste istovremeno i benzin i etanol. Srbija bi mogla da iskoriti i to", ocenio je Koeljo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koeljo: Brazil podržava Srbiju

Izvor: Blic, 06.Sep.2009

Ambasador Brazila u Srbiji Dante Koeljo de Lima izjavio je da Brazil podržava Srbiju po pitanju Kosova i izrazio želju za daljim jačanjem bilateralnih, posebno ekonomskih odnosa dve zemlje..."Brazil i Srbija istorijski imaju dobre odnose, među nama nema otvorenih pitanja. Mi dobro sarađujemo i na...

Nastavak na Blic...

Koeljo: Srbija ima Brazil na svojoj strani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2009

BEOGRAD - Ambasador Brazila u Srbiji Dante Koeljo de Lima izjavio je da Brazil podržava Srbiju u vezi sa pitanjem Kosova i izrazio želju za daljim jačanjem bilateralnih, posebno ekonomskih odnosa dve zemlje..."Brazil i Srbija istorijski imaju dobre odnose, među nama nema otvorenih pitanja. Mi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.