Brazil: Požar u Nacionalnom muzeju starom 200 godina

Izvor: B92, 03.Sep.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Požar u Nacionalnom muzeju starom 200 godina

Narodni muzej Brazila koji poseduje više od 20 miliona artefakata iz prethodnih 200 godina je opustošen požarom.

Požar se dogodio u Narodnom muzeju Brazila u Rio de Žaneiru, najstarijoj naučnoj instituciji u zemlji.

Veruje se da je većina zbirki u kojima su fosili, umetnička dela i dokumenti iz najrazličitijih perioda uništena.

Vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase požar. Nema povređenih.

Muzej, u kome je nekada živela portugalska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraljevska porodica, proslavio je dvestogodišnjicu početkom godine.

Televizijske stanice u Brazilu prikazale su snimak širenja požara, koji je počeo uveče nakon što je zgrada zatvorena za publiku.

https://twitter.com/JustinFleenor/status/1036415611151282177

Predsednik Brazila Mišel Temer rekao je u tvitu da je ovo "tužan dan za sve Brazilce", pošto je "200 godina rada, istraživanja i znanja izgubljeno".

U slikama: požar u Nacionalnom muzeju u Brazilu

Požari u Grčkoj verovatno podmetnuti

U požarima u Grčkoj 60 stradalih

Kejti Votson, dopisnik BBC iz Južne Amerike

Nije samo istorijsko nasleđe Brazila nestalo u plamenu. Mnogi požar vide kao metaforu za ovaj grad i uopšte ovu zemlju.

Rio de Žaneiro doživljava ozbiljnu krizu. Porast nasilja, značajan ekonomski pad i korupcija napravili su od ovog grada senku onoga što je nekada predstavljao. Pre dve godine, Rio je bio domaćin Olimpijskih igara, što je događaj koji je privukao milijarde dolara u Brazil.

Ali posle ovog velikog sportskog spektakla usledio je hladan tuš. Došlo je do smanjenja učešća federalne vlasti u finansiranju grada, porasta nasilja i pada u turizmu.

Ovo je bio muzej za koji mnogi misle da je bio ignorisan i zapušten, što će ostaviti ogromne posledice na brazilsko kulturno nasleđe.

U intervju brazilskoj TV stanici Globo, direktor muzeja je rekao da je ovo "kulturna tragedija".

Jedan zaposleni izjavio je za ovu stanicu da su menadžeri projekata uz ogromne teškoće obezbedili dovoljne resurse za održavanje ove palate.

Takođe, bibliotekar u muzeju Edson Vargas da Silva izjavio je za lokalne medije da je zgrada imala drvene podove i puno dokumenata, što sve "veoma brzo gori".

U muzeju se nalaze hiljade predmeta koji potiču iz Brazila, ali i iz drugih vremenskih perioda, poput starog Egipta.

Prirodnjačka zbirka je sadržala artefakte kao što su kosti dinosaurusa i kostur žene star 12 hiljada godina, što je najstariji primerak pronađen na američkom kontinentu.

U južnoameričkoj kolekciji našli su se fosili, meteoriti i drugi arheološki artefakti.

Zaposleni su se žalili povodom smanjenja budžeta i oronulosti zgrade.

Ova institucija je osnovana 1918. pod nazivom Kraljevski muzej, čiji je cilj bio promovisanje naučnog istraživanja, tako što bi stručnjaci imali slobodan pristup zbirkama.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brazil: Požar u Nacionalnom muzeju starom 200 godina

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2018

Zvaničnici okrivili „rezanje troškova\" za to što je više od 20 miliona predmeta iz prethodnih 200 godina progutao plamen...Nedostatak novca uzrok je velikog požara koji je uništio Nacionalni muzej u Brazilu, tvrde zvaničnici...Jednu od najvećih zbirki iz antropologije i prirodne istorije u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.