Brazil: Požar u Nacionalnom muzeju starom 200 godina

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Požar u Nacionalnom muzeju starom 200 godina

Zvaničnici okrivili „rezanje troškova\" za to što je više od 20 miliona predmeta iz prethodnih 200 godina progutao plamen.

Nedostatak novca uzrok je velikog požara koji je uništio Nacionalni muzej u Brazilu, tvrde zvaničnici.

Jednu od najvećih zbirki iz antropologije i prirodne istorije u Americi gotovo je potpuno uništila vatra u muzeju u Rio de Žaneiru.

Žalili smo se na oštećenja u zgradi i „nikad nismo dobili adekvatnu podršku", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zamenik direktora nakon požara.

Predsednička kandidatkinja Marina Silva takođe je pomenula nedostatak investicija.

„S obzirom na finansijsku krizu Saveznog univerziteta u Rio de Žaneiru i svim drugim javnim univerzitetima u poslednje tri godine, ovo je bila tragedija koja se mogla predvideti", tvitovala je Silva.

Požar je izbio u nedelju ujutru, a uzrok još nije poznat.

ReutersOsoblje koje je upozoravalo na posledice rezanja troškova je uznemireno

Zamenik direktora muzeja, Luiz Fernando Dias Duarte, bio je besan i optužio je brazilske vlasti za "nedostatak pažnje".

„Pre nekoliko godina smo se borili sa različitim vladama da nabavimo sredstva da adekvatno sačuvamo sve što je danas uništeno".

Trećina od 30 izložbenih sala zatvorena je zbog smanjenja budžeta, prenosi list Folha de Sao Paulo.

Glavna izložba dinosaurusa, koja je bila zatvorena zbog napada termita pre pet meseci, nedavno je ponovo otvorena samo zahvaljujući kampanji prikupljanja sredstava, piše taj list.

Muzejski bibliotekar Edson Vargas da Silva rekao je lokalnim medijima da je zgrada imala drvene podove i sadržala „mnogo stvari koje lako planu", kao što su papirni dokumenti.

Zašto nedostaju sredstva?

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.