Bravo! Izborili se za trotoar u centru Beograda

Izvor: Mondo, 24.Feb.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bravo! Izborili se za trotoar u centru Beograda

Više od dve godine trajala je bitka za trotoar u Bulevaru Despota Stefana, koji je godinama uzurpiran od strane bahatih vozači ali i zbog nepropisno obeleženog parkinga.

Dugogodišnji problem su rešili građani, biciklisti i mediji zajedničkom akcijom "Parking day."

Trotoar u Bulevaru Despota Stefana godinama je bio uzurpiran zbog nepropisno obeleženog parkinga koji je iscrtan protivno projektu rekonstrukcije ove ulice, a koji je zadirao do pola i ovako uske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pešačke staze.

Foto: Dobrica Veselinović

Ova situacija je dodatno pogoršavana od strane nedogovornih vozača, koji su svoje automobile parkirali pod uglom u odnosu na kolovoz i tako praktično blokirali prolaz majkama sa dečijim kolicima, pešacima i osobama sa invaliditetom.

Parking servis je na pozive građana da ukloni vozila koja smetaju odgovarao da trenutno nemaju dovoljno pauk vozila.

Zbog toga su inicijative Ministarstvo prostora i Ulice za bicikliste, pored upućivanja velikog broja primedbi na ova slučaj odlučile da baš na ovom delu ulice naprave direktnu akciju i kroz manifestaciju Parking day u septembru 2013. godine ukažu na ovaj problem.

Jedno parking mesto je simbolično prekriveno rolnama trave, postavljene su stolice, ležaljke i suncobrani, a komšije pozvane da se pridruže.

Ideja je bila, kao i svuda u svetu: da se pokaže kako parking prostor može i drugačije da se koristi i da su gradske ulice i za ljude, a ne samo automobile, ali i da se ukaže na lokalni problem koji nadležni godinama ne rešavaju.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović



"Nakon toga je usledio odgovor gradskog Sekretarijata za saobraćaj, koji nam se obratio pismeno sa informacijom da je izdato rešenje saobraćajnog projekta predmetne lokacije, koji uključuje i postavljanje stubića", navodi se na sajtu inicijative Ulice za bicikliste i dodaje:

Male pobede su samo uvod u širu bitku za Beograd!Nema odmora!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.