• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo! Izborili se za trotoar u centru Beograda

Izvor mondo.rs

Više od dve godine trajala je bitka za trotoar u Bulevaru Despota Stefana, koji je godinama uzurpiran od strane bahatih vozača ali i zbog nepropisno obeleženog parkinga.

 Oslobodili trotoar u Bulevaru Despota Stefana Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Dugogodišnji problem su rešili građani, biciklisti i mediji zajedničkom akcijom "Parking day."

Trotoar u Bulevaru Despota Stefana godinama je bio uzurpiran zbog nepropisno obeleženog parkinga koji je iscrtan protivno projektu rekonstrukcije ove ulice, a koji je zadirao do pola i ovako uske pešačke staze.

Ova situacija je dodatno pogoršavana od strane nedogovornih vozača, koji su svoje automobile parkirali pod uglom u odnosu na kolovoz i tako praktično blokirali prolaz majkama sa dečijim kolicima, pešacima i osobama sa invaliditetom.

Parking servis je na pozive građana da ukloni vozila koja smetaju odgovarao da trenutno nemaju dovoljno pauk vozila.

Zbog toga su inicijative Ministarstvo prostora i Ulice za bicikliste, pored upućivanja velikog broja primedbi na ova slučaj odlučile da baš na ovom delu ulice naprave direktnu akciju i kroz manifestaciju Parking day u septembru 2013. godine ukažu na ovaj problem.

Jedno parking mesto je simbolično prekriveno rolnama trave, postavljene su stolice, ležaljke i suncobrani, a komšije pozvane da se pridruže.

Ideja je bila, kao i svuda u svetu: da se pokaže kako parking prostor može i drugačije da se koristi i da su gradske ulice i za ljude, a ne samo automobile, ali i da se ukaže na lokalni problem koji nadležni godinama ne rešavaju.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Nakon toga je usledio odgovor gradskog Sekretarijata za saobraćaj, koji nam se obratio pismeno sa informacijom da je izdato rešenje saobraćajnog projekta predmetne lokacije, koji uključuje i postavljanje stubića", navodi se na sajtu inicijative Ulice za bicikliste i dodaje:

Male pobede su samo uvod u širu bitku za Beograd!Nema odmora!

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stanar

Sve je to lepo, samo mi nije jasno kako su pametnjakovici iz parking servisa zamisli da ljudi koji zive tu, parkiraju svoja kola!? Ima bar duplo manje mesta nego sto je potrebno! Znaju da odnesu auto ako je van obelezenog mesta, a nisu uradili osnovnu stvar, obezbedili dovoljan broj parking mesta. Samo u banana republici je moguce da stanari nemaju obezbedjen parking. Od ove drzave, tesko da se ista pametno i moze ocekivati.

milojko

Bravo, bravo! Zanima me koliko je trajala borba sa birokratama?

Markat

a da neko smisli da se izgrade javne garaze sa minimalnom cenom.Nije stvar staviti stubice,poenta je da obe strane budu zadovoljne

special image