Brana potpuno uništena, evakuiše se stanovništvo: Delovi Portarika propali u zemlju nakon uragana Marija

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brana potpuno uništena, evakuiše se stanovništvo: Delovi Portarika propali u zemlju nakon uragana Marija

Još jedan uragan pustoši ostrvske zemlje...

Nalozi za evakuaciju su izdati za područje na severozapadu Portorika, nakon što su vlasti objavile da je brana Guajataca propala pod pritiskom vode akumulirane od uragana Marija.

All Areas surrounding the Guajataca River should evacuate NOW. Their lives are in DANGER! Please SHARE! #prwx

— NWS San Juan (@NWSSanJuan) September 22, 2017

Operatori su izvestili da je struktura brane popustila u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 14:10 po lokalnom vremenu, što je uzrokovalo velike poplave nizvodno od Rio Guajataca, prema Nacionalnoj službi za vremenske uslove (NVS) u San Juanu.

Scary situation unfolding on Puerto Rico after reported dam failure pic.twitter.com/IesuzdvUPZ

— Jon Passantino (@passantino) September 22, 2017

NVS je upozorio stanovnike "svih oblasti oko reke Guajatake" kako bi se odmah evakuisali.

"Njihovi životi su u OPASNOSTI!" tvitovali su iz NVS-a tačno pre 20:00 po lokalnom vremenu.

Rezervoar, koji je 1929. godine osnovao Inženjerski korpus američke vojske, nalazi se između opština Kuebradillas, San Sebastian i Isabella.

215PM FLASH FLOOD EMERGENCY for A Dam Failure in Isabela Municipality y Quebradillas Municipality in Puerto Rico... #prwx pic.twitter.com/L3utOjxspR

— NWS San Juan (@NWSSanJuan) September 22, 2017

Stanovnicima Isabella i Kuebradillas rečeno je da su poplave "izuzetno opasne po život".

Autobusi evakuišu stanovnike iz dva primorska grada, izveštava NVS. Prema najnovijim procenama, Isabela ima 45.000 stanovnika, dok još 25.000 živi u Kuebradillas-u.

pic.twitter.com/q4Uziq88NY

— Abraham King (@4bi) September 22, 2017

Očekuje se da će na Portariko pasti dodatnih tri do šest centimetara kiše, prema savetu koji je izdao Nacionalni centar o uragana u 18:00 časova po lokalnom vremenu.

Uragan Marija je imao snagu kategorije 4, kada je u sredu udario u istočni Portoriko. Vlasti na ostrvu su kazale da je izazvala "potpuno razaranje" infrastrukture ostrva. Prijavljene su katastrofalne poplave u blizini ostrva, uz velike nestanke električne energije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.