Božo Prelević: Treba znati ime tužioca isto kao i ime premijera i ministara

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božo Prelević: Treba znati ime tužioca isto kao i ime premijera i ministara

Advokat Božo Prelević danas je, povodom objavljivanja imena tužioca nadležnog za rušenje objekata u Savamali, izjavio da treba da se zna ime tužioca, kao što treba da se zna ime premijera i ministara Srbije.

"Kao što premijer i ministri imaju ime i odgovornosti koje treba da se znaju, ne razumem zašto ne bismo znali ime tužioca, on i jeste izabran da radi odgovorne poslove", rekao je Prelević za agenciju Beta.

On je naveo i da smatra da objavljivanje imena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "ko sudi ili ko tuži nije pritisak" i da ne vidi zašto bi bio problem da se ime nadležnog za slučaj u Savamali objavi, kao što se to obljavljuje i za druge predmete.

Povodom izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da bi bio na stubu srama da je on taj koji je izgovorio ime nekog sudije ili tužioca, Prelević je kazao da bi to stvarno bilo skandalozno.

"Tužilaštvo treba da objavi ko je tužilac. To ne treba da urade ni premijer ni nevladine organizacije, to bi stvarno bilo skandalazno", dodao je on.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ranije danas je kazala da u svakom sudskom predmetu ime tužioca može i treba da se zna.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je objavljivanje imena pokazatelj da u Srbiji postoje dupli standardi i dokaz da neki mogu da vrše pritisak na nezavisne državne organe, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković da je to objavljivanje opasno i nečuveno.

Na to je danas poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio da objavljivanje imena tužioca Sanje Đurić u slučaju rušenja u Savamali nikako ne utiče na tok tog predmeta, a da su izjave premijera Vučića i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković o tome nekorektne i da nemaju nikakav osnov u pravnom ili činjeničnom stanju.

U noći između 24. i 25. aprila oko 30 osoba sa fantomkama na glavama vezivalo je ljude i uzimalo im lične stvari, dok su bagerima porušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.