Borci za prava LGBT osoba prošetali Beogradom

Izvor: Blic, 27.Jun.2013, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borci za prava LGBT osoba prošetali Beogradom

Nekoliko nevladinih organizacija koje zastupaju prava LGBT osoba, ali i aktivisti drugih organizacija, prošetali su danas centralnim beogradskim ulicama na Međunarodni dan ponosa, a na mestu gde je na smrt pretučen francuski državljanin Bris Taton na Obilićevom vencu postavili su zastavu duginih boja.

Aktivista Gej strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da su se aktivisti nevladinih organizacija okupili na Trgu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << republike kako bi obeležili Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, ali i da bi se solidarisali sa svim drugim ugroženim grupama u društvu koje trpe nasilje.

- Želimo da se solidarišemo sa njima i da pokažemo da mi to ne prihvatamo i da ćemo se protiv toga boriti nenasilnim sredstvima - rekao je Pavlović.

Pavlović je istakao da LGBT osobe žele da žive dotojanstveno, a ne da žive pod teretom sramote.

Među šetačima je bio i poslanik LDP Miljenko Dereta, a u Knez Mihailovoj ulici ih je pozdravila i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Šetnju su organizovale Žene u crnom, Gej strejt alijansa, IDAHO Beograd, Gej lezbejski info centar, Asocijacija "Duga" i Novosadska lezbejska organizacija.

Šetnju je obezbeđivao veliki broj uniformisanih i policajaca u civilu i ona je prošla bez incidenata.

Poverenica čestitala LGBT osobama Međunarodni dan ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je danas LGBT osobama u Srbiji 27. jun, Međunarodni dan ponosa.

- LGBT osobe u Srbiji još su izložene svakodnevnoj diskriminaciji, napadima, uvredama i govoru mržnje i jedina su društvene grupa kojoj se negira pravo na mirno okupljanje - piše u saopštenju.

O stepenu homofobije i transfobije govori to što 80 odsto stanovnika Srbije ne želi LGBT osobe u svojoj porodici, svaki drugi ih ne želi za prijatelja, a svaki treći za komšiju.

Kako je rečeno u kancelariji poverenice, potrebno je intenzivirati rad na suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije. To se može ostvariti samo zajedničkim delovanjem organa javne vlasti, nevladinih organizacija i medija na uvažavanju i prihvatanju seksualne i rodne raznolikosti.

Današnji dan se širom sveta obeležava u znak sećanja na 27. jun 1969. godine, kada je pobunom protiv policijskih racija, maltretiranja i hapšenja LGBT osoba, počela savremena borba za njihova prava.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.