Borci od Skupštine traže svoja prava

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borci od Skupštine traže svoja prava

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o predlozima zakona o igrama na sreću i o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida ratova i članova njihovih porodica.
Dok poslanici raspravljaju o pravima boraca, grupa ratnih veterana i vojnih invalida ne odustaje od protesta ispred Skupštine Srbije koji traje duže od tri meseca.

Neki od zahteva su ušli u Predlog zakona o pravima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boraca tvrde njihovi saborci koji su učestvovali u izradi novih propisa.
"Naročito oko zahteva da se postrsumatski depresivni sindrom prizna bez ograničenja i to imamo kao rešenje u tom zakonu, zahteve kao borački dodatak je takođe usvojen ovim zakonom. Da li je on u traženom obliku od ljudi koji protestuju nije, ali je to razlika o stotinama miliona evra", kaže Željko Vasiljević, presednik Udrženja ratnih vojnih invalida svih ratova. 5807
Opozicija smatra da u zakonu nije trebalo da se nađu civilni invalidi rata i civilne žrtve rata.
"Ne slažemo se svim zahtevima boraca i vojnih invalida ali prvo ću obratiti pažnju da država mora da vodi računa o onima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje", kaže Oelna Papuga iz LSV-a.
"Borci invalidi porodice palih boraca su nacionalna kategorija i oni svoja prava ostvaruju kao nacionalno pravo. Civilni invalidi i civilne žrtve rata su socijalna kategorija", rekao je Božidar Delić iz SRS-a.
Zakonom se ispravlja nepravda prema borcima poslednjeg rata naglašava resorni ministar.
"Ovim zakonom predviđa se i nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama devesetih godina i u ratu 1.999 godine a koji pod navedenim okolnostima nisu zadobili telesno oštećenje", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Predloženi zakon je krovni za još 12 zakona i drugih propisa usklađenih sa Ustavom. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.