Bolonjeze pokosile đake: Trovanje dece po školama u BG

Izvor: B92, 03.Okt.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolonjeze "pokosile" đake: Trovanje dece po školama u BG

Beograd -- Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno je 135 dece sa stomačnim tegobama iz četiri beogradske osnovne škole.

Zbog mogućeg trovanja predloženo je da se privremeno školama obustavi ketering firme koja snabdeva te školske kuhinje hranom, rečeno je agenciji Beta u zavodu.

Epidemiolškinja Biljana Begović Vuksanović rekla je da su obolela deca sa blažim simptomima i da nema informacije da je neko dete zadržano na bolničkom lečenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Dve epidemiološke ekipe su na terenu, u školama i firmi za ketering koja inače radi sa mnogim institucijama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, posle laboratorijskih analiza znaće se uzrok tegoba dece iz škola "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić", "Braća Baruh" i "Veljko Dugošević".

“Blic“ i RTS prenose da su mogući uzrok trovanja dece špagete bolonjeze iz iste firme za ketering koje su bile na meniju sve četiri škole.

Prema pisanju tog lista, sedmoro dece je zbrinuto juče u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u Tiršovoj, posle čega su puštena na kućno lečenje.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković preporučila je danas da se u pet beogradskih škola, koje sarađuju s istim dobavljačem hrane, obustavi isporuka hrane, jer jedan broj učenika ima zdravstvene tegobe za koje se veruje da su povezane s ishranom u školi.

Vesna Nedeljković je obišla je osnovne škole "Braća Baruh", "Skadarlija" i "Veljko Dugošević", kako bi se na licu mesta informisala o zdravstvenom stanju učenika i svim okolnostima nabavke i distribucije hrane, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U Osnovnoj školi "Veljko Dugošević" isporuka je već obustavljena, a današnji obrok škola je obezbedila iz sopstvenih sredstava.

Agenciji Beta rečeno je ranije danas da je Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno 135 dece sa stomačnim tegobama iz četiri beogradske osnovne škole, a zbog mogućeg trovanja predloženo je da se privremeno školama obustavi ketering firme koja snabdeva te školske kuhinje hranom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemiolog: 135 obolele dece u beogradskim školama, predložena obustava keteringa

Izvor: Beta, 03.Okt.2017

Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno je 135 dece sa stomačnim tegobama iz četiri beogradske osnovne škole, a zbog mogućeg trovanja predloženo je da se privremeno školama obustavi ketering firme koja snabdeva te školske kuhinje hranom, rečeno je agenciji Beta u zavodu.Epidemiolškinja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.