Bolja povezanost aktera u informacionoj bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja povezanost aktera u informacionoj bezbednosti

Izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti, koje su na dnevnom redu sednice Narodne skupštine, doprineće boljoj povezanosti svih relevantnih aktera u oblasti informacione bezbednosti, budući da se predlogom zakona predviđa uspostavljanje evidencije IKT sistema od posebnog značaja, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Na taj način Nadležni organ i Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistemima Srbije imaće mogućnost intenzivnije saradnje sa svim operatorima IKT sistema od posebnog značaja, naročito u slučaju kada se dešava incident, ali u smislu pružanja podrške, preporuke i saveta za zaštitu IKT sistema od posebnog značaja", rekao je Đorđević.

Značajno unapređenje je, kaže, to što je Nadležni organ uspostavio jedinstveni sistem za prijem obaveštenja o incidentima tako da IKT sistemi od posebnog značaja obaveštenja mogu prosleđivati preko portala Nadležnog organa i Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije.

"Ovo rešenje doprinosi efikasnosti prijavljivanja incidenata, kao i potpunoj informisanosti svih relevantnih učesnika koji potom mogu da učestvuju u otklanjanju tog incidenta”, rekao je Đorđević u Narodnoj skupštini.

Govoreći o Predlogu zakona o poštanskim uslugama, Đorđević je rekao da je poštanski saobraćaj oduvek imao specifičnu i značajnu ekonomsku ulogu, ali da sa ekspanzijom elektronske trgovine poštanske usluge postaju još važnija karika u razvoju privrede.

Naveo je da postojeća zakonska rešenja ne mogu da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga što, dodao je, dovodi do povećanja rizika po potrošače i operatere.

"Ključne novine zakona se odnose na veću orijentisanost prema korisniku u vidu njihove veće bezbednosti i većeg kvaliteta poštanskih usluga”, istakao je Đorđević.

Kada je reč o Predlogu zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza, ministar je rekao da je osnovni cilj donošenja tog zakona ispunjavanje međunarodnih obaveza koje proističu iz članstva Srbije u tom savezu.

Na dnevnom redu sednice su i izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, izmene i dopune Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, kao i izmene odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Djordjević: Novi zakon o poštanskim uslugama uskladjen sa direktivama EU

Izvor: Beta, 23.Okt.2019

Novi zakon o poštanskim uslugama predložen je zato što postojeće zakonsko rešenje ne može da prati sve veće zahteve tržišta, a i zbog uskladjivanja sa direktivama Evropske unije za pregovaračko poglavlje tri, rekao je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, koji je poslanicima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.