Bojkot konferencije zbog rasizma

Izvor: RTS, 01.Avg.2013, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkot konferencije zbog rasizma

Prva crna ministarka u istoriji Italije Sesil Kjenge objavila da neće prisustvovati konferenciji koju organizuje partija Liga za sever, čiji članovi su poznati po brojnim rasističkim ispadima i netrpeljivosti prema imigrantima.

Na konferenciji italijanske Lige za sever čiji članovi su poznati po rasističkim ispadima i netrpeljivosti prema imigrantima, neće učestvovati prva crna ministarka u istoriji Italije Sesil Kjenge.

Prethodno je ministarka za integracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poreklom iz DR Konga, zatražila od Roberta Maronija, šefa Lige za sever, da pozove na obustavu rasističkih napada, inače ona neće prisustvovati pomenutoj konferenciji, izveštava AFP.

Pošto Maroni nije intervenisao, Kjengeova je odlučila da ne prisustvuje konferenciji, saopštio je njen portparol novinarima.

Prošlog meseca je Roberto Kalderoli, poslanik Lige za sever i zamenik predsednika italijanskog senata, Kjengeovu uporedio sa orangutanom. Kalderoli je posle tvrdio da nije imao nameru da njegov komentar bude rasistički.

Minstarka Kjenge je takođe doživela da je na jednom političkom skupu gađaju bananama. Osim toga, jedan član Lige za sever je izjavio kako bi trebalo da Kjengeova bude silovana da bi shvatila kako se osećaju žrtve kriminalnih dela koja počine imigranti bez dokumenata.

Kjengeova je, inača, pozvala na reformu italijanskih imigrantskih zakona kojima se deci imigranata rođenih u inostranstvu, državljanstvo daje tek kada napune 18 godina.

Najjače političke stranke Italije osuđuju rasističke istupe protiv Kjengeove.

U italijanskim opštim izborima u februaru ove godine Liga za sever je osvojila četiri odsto glasova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.