Bogojevo: Peticija da se učiteljica zadrži na poslu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojevo: Peticija da se učiteljica zadrži na poslu

Stanovnici Bogojeva prikupili su više od 150 potpisa u peticiji kojom traže da dosadašnja direktorica Osnovne škole Jožef Atila ponovo bude izabrana na tu funkciju, jer se ne slažu sa odlukom Školskog odbora i Pokrajinskog sekretarijata.

Dosadašnjoj direktorici Osnovne škole "Jožef Atila" u Bogojevu Editi Kovač ni 16 godina uspešnog rukovodjenja školom i 33 godine nastavničke karijere nisu bili dovoljni da bude još jednom izabrana na ovu funkciju. Pod čudnim okolnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Školski odbor je preglasavanjem dao podršku protiv kandidatkinje bez iskustva, mada je kolektiv bio za direktoricu Kovač.

"Kada je nastavničko veće trebalo da vrši izbor između dva kandidata, ja sam od četrdesetoro prisutnih zaposlenih dobila 36 glasova, a koleginica je dobila četiri glasa. Dobila sam i saglasnost Nacionalnog saveta, apsolutno su me podržali bez ikakvih dilema", rekla je Edita Kovač.

To ipak nije bilo dovoljno, jer je na sednici Školskog, uz kako smo saznali pritiske i ucene, gde su prilikom glasanja protivnici izbora Edite Kovač dobili hemijske olovke u različitim bojama da bi se znalo ko je kako glasao, ona dobila četiri, a protiv kanidatkinja pet glasova. Da je glasanje bilo pod pritiskom potvrđuje i Predsednica Školskog odbora.

"Jedan roditelj je čak i priznao da su ga ubeđivali da glasa za suprotnu stranu, međutim on se nije dao ubediti i pokazao je to pismo koje je dobio, dok su verovatno ovi drugi promenili mišljenje, iako su do sada govorili da su za koleginicu Kovač Editu. To sa hemijskama smo već videli na nekim glasanjima", kazala je Ruža Poturica.

U odgovoru iz Pokrajinskog sekretarijata koji smo dobili navodi se da su upoznati sa stavovima Nastavničkog veća i Nacionalnog saveta, kao i sa glasanjem Školskog odbora, ali da ti stavovi nisu obavezujući, te da su ipak prihvatili glasove Školskog odbora radi, kako se navodi, normalnog funkcionisanja škole. Ako je bilo nepravilnosti to će kažu, utvrditi prosvetni ispektor.

Zar hemijske u boji na pet listića nisu dovoljan dokaz da su članovi odbora bili kontrolisani, pita se Edita Kovač i stanovnici Bogojeva koji još uvek daju svoj potpis na peticiju podrške direktorici. Uz to uputili su i otvoreno pismo Ministru prosvete u kojem ga upoznaju sa okolnostima u vezi sa izborom direktora i traže da poništi konkurs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.