Bogdanović: Ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2010, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan

BEOGRAD -

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan, ali da je neophodno da međunarodna zajednica ponudi okvir koji bi stvorio preduslove i takav ulazak omogućio.

Praksa između 2001. i 2004. godine to dokazuje, ali kako sada stoje stvari ulazak Srba u kosovske institucije nije moguć, naveo je Bogdanović u intervjuu za sutrašnji Danas u novopokrenutom serijalu "Crvene linije srpske politike na KiM". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Otvoreni smo za razgovore o svim opcijama, koji vode do suštinskog i održivog kompromisa. Stav Beograda je poznat - dijalog je jedini način rešenja kosovskog problema, ali je takođe poznata granica - crvena linija ispod koje ne možemo i nećemo da idemo", rekao je on.

Upitan pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS, Bogdanović je odgovorio da to zavisi od dogovora sa Prištinom koji bi obuhvatao i pitanje međunarodnog predstavljanja.

Ukoliko bi Priština podnela zahtev za prijem u Ujedinjene nacije, Beograd bi blokirao tu ili svaku sličnu inicijativu, kazao je on istakavši da je postizanje suštinskog kompromisa jedini način da se to promeni.

Prema njegovim rečima, centralna tema budućeg dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude status, ali i teme kao što su bezbednost i položaj srpske i nealbanskih zajednica, zaštita srpske kulturne baštine, decentralizacija, ekonomska i svojinska pitanja, vladavina prava, transport, infrastruktura i druga pitanja.

Bogdanović je ocenio da ukoliko bi Priština bila spremna da odustane od "mahanja" i dokazivanja određenih stavova, možda i ne bi bili potrebni posrednici u pregovorima.

"Sa druge strane, treba biti svestan realnosti - posredovanje u dijalogu Prištine i Beograda je neophodno. Centralna uloga namenjena je EU, ali značajnu ulogu, zbog svog iskustva i uticaja, imaće svakako i UN. Sasvim je logično očekivati da uzmu učešće i određene stalne članice Saveta bezbednosti UN poput Rusije i SAD", naveo je Bogdanović.

On je ponovio da je, što se tiče regionalnih skupova i organizacija, "Kosovo/Unmik" jedina forma koju Srbija može da prihvati i da je jedina mogućnost da se to izmeni ukoliko dođe do suštinskog kompromisa sa Prištinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Sa Prištinom razgovori o statusu

Izvor: Mondo, 20.Sep.2010

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan, ali da je neophodno da međunarodna zajednica ponudi okvir koji bi stvorio preduslove i takav ulazak omogućio.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.