Srbi neće u kosovske institucije. Za sada

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi neće u kosovske institucije. Za sada"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan, ali je neophodno da međunarodna zajednica ponudi okvir koji bi stvorio preduslove i omogućio takav ulazak.

"Praksa između 2001. i 2004. godine to dokazuje. Međutim, kako sada stoje stvari ulazak Srba u kosovske institucije nije moguć", rekao je Bogdanović za "Danas".

On je dodao da je Beograd otvoren za razgovore o svim opcijama, koji vode do suštinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i održivog kompromisa, navodeći da je dijalog jedini način rešenja kosovskog problema.

Bogdanović je rekao da možda i ne bi bili potrebni posrednici u pregovorima ako bi Priština bila spremna da odustane od "mahanja" i dokazivanja određenih stavova.

"Sa druge strane, treba biti svestan realnosti - posredovanje u dijalogu Prištine i Beograda je neophodno. Centralna uloga namenjena je EU, ali značajnu ulogu, zbog svog iskustva i uticaja, imaće svakako i UN. Sasvim je logično očekivati da uzmu učešće i određene stalne članice Saveta bezbednosti UN poput Rusije i SAD", dodao je Bogdanović.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prihvati ulazak Kosova u Savet Evrope i OEBS, Bogdanović je odgovorio da to zavisi od dogovora sa Prištinom koji bi obuhvatao i pitanje međunarodnog predstavljanja.

"Ukoliko bi Priština podnela zahtev za prijem u UN, Beograd bi blokirao tu ili svaku sličnu inicijativu. Postizanje suštinskog kompromisa je jedini način da se to promeni", dodao je Bogdanović.

On ocenjuje da bi centralna tema budućeg dijaloga Beograda i Prištine trebalo da bude status, ali i teme kao što su bezbednost i položaj srpske i nealbanskih zajednica, zaštita srpske kulturne baštine, decentralizacija, ekonomska i svojinska pitanja, vladavina prava, transport, infrastruktura i druga pitanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.