Blag oporavak tržišta rada u SAD

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blag oporavak tržišta rada u SAD

U Americi ostalo bez posla sedam miliona ljudi, na biroima je još 15 miliona. Stopa nezaposlenosti najviša u poslednjih 26 godina. Poslednji izveštaji iz avgusta pokazuju da je, ipak, bilo najmanje otpuštanja radnika u proteklih 12 meseci.

Od početka recesije, u Americi je ostalo bez posla sedam miliona ljudi. Na biroima je sada njih 15 miliona. Stopa nezaposlenosti najviša je u poslednjih 26 godina, gotovo 10 odsto.

Ipak, poslednji pokazatelji iz avgusta dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su vest za američku privredu jer je u tom mesecu bilo najmanje otpuštanja radnika u proteklih godinu dana.

Statistika opominje i ohrabruje. Nezaposlenost raste ali i usporava. Sada iznosi 9,7 odsto.U avgustu su poslodavci otpustili 216.000 radnika, 9.000 manje nego što se očekivalo. To je najniži broj otkaza u poslednjih 12 meseci.

"Tržišta rada se oporavljaju. Biće to dug i bolan proces, ali idemo u pravom smeru", rekao je ekonomista Mark Zandi.

Situacija je mnogo bolja nego na početku godine, kada je mesečno bez posla ostajalo više od 700.000 ljudi.

Oporavak na vidiku

I pored rekordne nezaposlenosti postoje ohrabrujući znaci. Prodaja robe na malo i automobila skočila je u avgustu, zahvaljujući, pre svega, novcu iz vladinog plana za stimulaciju privrede.

Krajsler je pozvao 900 radnika da se vrate na posao u fabriku u Ilinoisu, jer je uspeo program "Keš za krš".

Mnoge male fabrike, radile su do nedavno samo sa jednim radnikom. Sada su se na posao vratili svi. "Posao je krenuo. Ugovori su sklopljeni i dobro je da se radi", istakao je proizvođač nameštaja iz Kalifornije Klif Spenser.

Konkurencija za novo radno mesto je velika, ali sve zavisi od grada do grada.

Najbolje je u Vašingtonu, gde za jedno radno mesto konkuriše jedna osoba, u Hjustonu četiri, Los Anđelesu osam. Najgore je u Detroitu, gde za svaki posao konkuriše 18 ljudi.

Zato ne čudi potez jednog arhitekte koji posao traži osam meseci, a uz svoju biografiju, budućem poslodavcu nudi kupon za besplatne krofne, a onom ko mu pomogne da dobije posao, besplatnu video kamericu.

"To je štos. Napadno je ali privlači pažnju. Možda nađem posao", naglasio je nezaposleni arhitekta Džonatan Koble.

Stručnjaci smatraju da će kompanije nerado zapošljavati nove radnike sve dok se ne uvere da je privreda čvrsto na putu oporavka. "Moramo da pomognemo svima koji se nađu na birou. Ponudićemo im skraćeno radno vreme, ili programe obuke da bi i dalje ulagali u sebe", napomenula je ministarka rada Hilda Solis.

Previranja na finansijskim tržištima ostavila su duboke ekonomske ožiljke.

Ekonomisti pa i američka Uprava federalnih rezervi, očekuju da će do kraja godine stopa nezaposlenosti dostići 10 odsto. Bolje podatke i ružičastu sliku očekuju tek od druge polovine iduće godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.