Bivši šef nemačke bezbednosne agencije sada pod nadzorom iste zbog radikalizma

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 23:16

Bivši šef nemačke bezbednosne agencije sada pod nadzorom iste zbog radikalizma

Hans-Georg Masen sada je i sam pod nadzorom bezbednosne agencije BfV koju je vodio.

Hans-Georg Masen je do pre pet godina bio zadužen za zaštitu demokratije u Nemačkoj od nasilne i ekstremističke pretnje, rekao je neimenovani nemački zvaničnik.

Masen je smenjen sa mesta šefa nemačke kancelarije za Zaštita ustava (BfV) 2018. godine nakon dojave da umanjuje pretnju nasiljem desničarskih ekstremista u vreme nereda u jednom istočnonemačkom gradu, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od tada je postao poznat po sve radikalanijim komentarima navodne pretnje koju imigracija predstavlja za Nemačku i postao je heroj ekstremno-desničarskih aktivista, uključujući i neke u krugovima oko Hajnriha XIII princa Rojsa, aristokrate koji je predvodio neuspešni pokušaj puča 2022. godine.

"Nemačka me se očigledno plaši", objavio je Masen na svom Iks naligu (Tviter) i dodao da je Nemačka koristila agenciju za unutrašnju bezbednost da nadgleda njega i stranke koju je osnovao.

Upitan o nadzoru Masena, iz BfV je odgovoreno da je zakon o privatnosti nalagao da se ne mogu komentarisati pojedinačni slučajevi.

Ali Masen je objavio na svojoj veb stranici odgovor BfV-a na zahtev njegovog advokata za slobodan pristup informacijama kako bi potvrdio da je on opširno zastupljen u njihovim bazama podataka za praćenje ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.