Bivši predsednik Vlade Hrvatske sproveden u zatvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši predsednik Vlade Hrvatske sproveden u zatvor

Bivši hrvatski premijer i predsednik HDZ Ivo Sanader sproveden je večeras u zatvor Remetinec na odsluženje šestogodišnje kazne.

Vrhovni sud mu je ranije danas posle trodnevnog razmatranje žalbi na prvostepenu presudu u aferi Planinska, kojom je zbog primanja i davanja mita bio osuđen na četiri i po godine zatvora i povraćaj 15 miliona kuna, povećao kaznu na šest godina.

Njega u remetinečkom zatvoru, kako prenosi Hina, očekuje uobičajena kažnjenička procedura, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od sigurnosne provere i pregleda lekara do smeštaja.

Sanader je priveden u takozvani obligatorni istražni zatvor nakon što je policija popodne od zagrebačkog Županijskog suda dobila nalog za njegovo privođenje.

Uoči privođenja, Sanader je rekao da je reč o "predstavi za javnost i politički motivisanom progonu".

Sanaderova advokatica Jadranka Sloković rekla je da su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija te da službeno "još nisu dobili niti jedan papir".

Zagrebački Županijski sud izdao je ranije danas nalog za hapšenje bivšeg hrvatskog premijera i predsednika HDZ Ive Sanadera, nakon što mu je Vrhovni sud povećao kaznu u aferi Planinska.

Hina prenosi da mu je kazna povećana na više od pet godina, dok Index.hr navodi da je pravosnažno osuđen nakon razmatranja Vrhovnog suda na šest godina zatvora.

Index.hr prenosi da je prihvaćena žalba tužilaštva na nepravosnažnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora.

Portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je za Hinu da je nakon rešenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora, Županijski sud "izdao nalog za hapšenje i prosledio ga nadležnoj policijskoj stanici po mestu stanovanja osuđenog Sanadera".

U Vrhovnom sudu danas je završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostepene presude u aferi Planinska kojom je zbog primanja i davanja mita Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora i povraćaj 15 miliona kuna.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravosnažno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procenu vrednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

On je pre suđenja priznao nedelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krompire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu odneo deset miliona kuna (1 kuna = 0.13459 evra) i milion evra u kartonskoj kutiji za hrenovke, prenela je Hina.

Sanader: U pitanju je obična predstava i montaža

Sanader je izjavio, u očekivanju policije da ga privede u zatvor Remetinec nakon što mu je Vrhovni sud povećao kaznu u aferi Planinska, da je reč o predstavi i politički montiranom procesu.

"Nema dokaza. Ovo je smešno, ovo je još jedna predstava. Tu su moji zastupnici, ako dođu po mene, ja idem. To je besmisleno. To su laži, jedna do druge. Spreman sam na sve i dokazaću svoju nevinost", rekao je Sanader, prenela je Hina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.