Bivši indijski političar i njegov brat ubijeni pred kamerama televizije

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 11:14

Bivši indijski političar i njegov brat ubijeni pred kamerama televizije

Nju Delhi -- Bivši indijski političar Atik Ahmed, koji je bio osuđen za otmicu i optužen za ubistvo, kao i njegov brat, ubijeni su tokom davanja izjava novinarima.

Zločin su snimile tv kamere.

Ahmed, koji je imao policijsku pratnju, obraćao se novinarima u trenutku kada mu je iz neposredne blizine pucano u glavu u gradu Alahabadu, u državi Utar Pradeš, prenosi danas BBC.

Nakon pucnjave, trojica napadača koji su se predstavljali kao novinari, predali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se i odvedeni su u pritvor. Pre nekoliko dana, policija je u obračunu ubila maloletnog Ahmedovog sina, a političar je tvrdio da je i njegov vlastiti život ugrožen i da mu policija preti.

Kamere su snimale dok su se Ahmed i njegov brat Ašraf, obojica sa lisicama na rukama, obraćali novinarima dok su išli na lekarski pregled u bolnicu, a u tom trenutku je na njih pucano.

Trojica napadača došli su na lice mesta na motociklima, a u pucnjavi su ranjeni i jedan policajac i jedan novinar. Policija je naredila istragu ubistva i zabranila javne skupove u delovima države Utar Pradeš.

Ahmed, koji je bivši poslanik, i njegov brat nalazili su se u policijskom pritvoru i prebačeni su u Alahabad u državi Utar Pradeš, gde je on bio optužen za ubistvo i napad.

Obojica su uhapšeni u aprilu u vezi sa ubistvom Umeša Pala, koji je bio ključni svedok ubistva poslanika iz regionalne partije Bahujan Samaj 2005. godine.

Ahmed se od 2019. nalazio u zatvoru pošto je osuđen za otmicu.

Ahmedovog sina, koji je tražen zbog slučaja ubistva, policija je ubila pre nekoliko dana tokom incidenta koji je opisan kao oružani obračun, navodi BBC.

Opozicione partije u Utar Pradešu kritikovale su ubistvo Ahmeda i njegovog brata kao bezbednosni propust, navodeći da ako neko može da bude ubijen javno, usred kordona policije, šta to onda govori o opštoj javnoj bezbednosti.

Aktivisti za ljudska prava istovremeno optužuju policiju da vrši ubistva mimo okvira pravosudnog sistema, što lokalna vlast negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.