Biseri paraćinske opštine - izletišta Grza i Sisevac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2020, 16:23

Biseri paraćinske opštine - izletišta Grza i Sisevac

Biseri paraćinske opštine su izletišta Grza i Sisevac. Na Grzi se nalazi netaknuti spomenik prirode Vrelo Grze i ono je pod trećom kategorijom zaštite države. Na drugom kraju opštine nalazi se selo Sisevac mesto poznato po termama, izvorištima tople vode i ribnjacima pastrmke pa zbog svega ovoga privlači domaće turiste.

Duž Južnog Kučaja na 18 hektara prostire se izletište Grza kod Paraćina. Netaknuta priroda sa dva jezera i Vrelom Grze privlači sve više domaćih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << turista ali i kampera koji svoj odmor provode u hladovini pokraj vode.

„Nama je ovde već drugo noćenje, dolazimo jako često i ovde nam je mnogo lepo, čista je priroda, lepo je jezero. Uglavnom roštiljamo i evo baš spremamo ribu iz jezera“, kaže Bojan Arsić, kamper.

„Grza kao reka je specifična zato što je planinska i zato što ima dva jezera ali i zbog toga što u kontinuitetu, tokom cele godine i u najtoplijim danima, njena temperatura ne prelazi 14 stepeni“, kaže Darko Radojković, predstavnik Informativnog centra Turističke organizacije Paraćin.

Na drugom kraju opštine nalazi se selo Sisevac koje je poznato kao mesto koje je još 1953. godine postalo prepoznatljivo po ribnjacima pastrmke.

„Kalifornijska pastrmka je jako hranjiva riba, dobra je za ishranu, zdrava je i ima dosta omega 6 masti. Svi pastrmski ribnjaci u Srbiji su napravljeni na nekim izvorištima reka. Pastrmka je riba koja ne može da živi u toploj vodi, optimalna temperatura za njenu proizvodnju je nekih 11 do 16 stepeni“, kaže Boban Ilić, ,,Sisevac treme’’, opština Paraćin.

Pored ribnjaka Sisevac je selo poznato i po turizmu jer se pod zemljom mogu naći krasni izdani tople vode, a sama izvorišta su stara i po par hiljada godina.

„Samo mesto je poznato po turizmu još od nekih sedamdesetih godina a termalna voda je postojala još za vreme Turaka čak i u nekom rimskom periodu: kasnije smo mi bušenjem jedne istražne bušotine našli vodu od 36 stepeni temperature“, kaže Boban Ilić.

„Mnogi ljudi koji dođu u Paraćin mogu da odsednu recimo u Sisevcu ili na Grzi i da borave tu par dana, da uživaju u prirodi ali i da posete srednjovekovne manastire i da dožive jedan pun ugođaj i da provedu kvalitetno vreme u Paraćinu“, kaže Aljoša Gligorijević, direktor Turističke organizacije Paraćin.

Zbog netaknute prirode, termalnih izvora, gastro ponude i aktivnog odmora sve više domaćih turista ove godine se upoznaje sa šarenolikom ponudom opštine Paraćin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.