Bilčik: Promena cenzusa u skladu sa zakonom, ali...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilčik: Promena cenzusa u skladu sa zakonom, ali...

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimir Bilčik smatra da nema zakonskih prepreka za snižavanje izbornog cenzusa u Srbiji, ali ukazuje da se o tom pitanju nije razgovoralo u međupartijskom dijalogu, i da svaka izmena pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

Bilčik kaže da je "zaintrigiran" novim razgovorima o smanjenju izbornog praga u Srbiji sa 5 procenta, što je, kako kaže, utvrđeno 1992. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine.

Da, zakonski se to može sprovesti”, kaže Bilčik za Tanjug na pitanje da li potencijalno spuštanje izbornog cenzusa vidi kao deo poboljšanja izbornih uslova, prihvatljivog i za predstojeće izbore.

On dodaje da se u okviru posredničkog dijaloga predstavnika Evropskog parlamenta sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji nikada nije razgovaralo o tom pitanju, za razliku od drugih promena oko kojih postoji konsenzus i na čijem se usvajaju već radi.

Zato bih naglasio da svaka nova politička inicijativa koja menja izborna pravila vremenski blizu izbora postavlja pitanja o pravičnosti izbornog procesa”, kaže Bilčik.

Evropski parlament će, prema njegovim rečima, pažljivo da posmatra naredne konkretne političke i zakonodavne inicijative u ovoj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NIKADA SE O TOME NIJE RAZGOVARALO" Izvestilac EP za Srbiju: Promena cenzusa jeste u skladu sa zakonom, ali otvara druga pitanja

Izvor: Blic, 13.Jan.2020

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimir Bilčik smatra da nema zakonskih prepreka za snižžavanje izbornog cenzusa u Srbiji, ali ukazuje da se o tom pitanju nije razgovoralo u međupartijskom dijalogu, i da svaka izmena pravila pred izbore otvara...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.