Bijeljina: Izložba o modi srpske elite 19. vijeka

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bijeljina: Izložba o modi srpske elite 19. vijeka

BIJELJINA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević večeras je u Muzeju Semberije u Bijeljini svečano otvorio izložbu "Srpska moda 19. vijeka" autora Vladimira Anđelkovića.

"Sve što dođe sa Zapada uvijek nam se čini bolje i značajnije, ne samo u modi, ali većina toga prođe i tek ponešto postane i dio srpske tradicije, kao što ova izložba pokazuje modu srpske vlastele koja je bila u evropskom duhu", rekao je Malešević.

On je ukazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na značaj bogate srpske narodne tradicije koja bi i u modi mogla da bude daleko više iskorištena.

Foto-dokumentarna izložba o modi srpske elite od 1804. do 1918. godine priređena je u saradnji sa Centrom za istraživanje digitalne kulture Beograd i dio je tradicionalne kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini.

Direktor Muzeja Momčilo Koprivica rekao je na otvaranju izložbe da je kroz 86 foto-printova prikazana srpska aristokratija koja je pratila evropsku modu.

Prema njegovim riječima, slavni Dositej Obradović prvi je u Srbiju donio dah mode sa Zapada.

Izložba će biti otvorena u Bijeljini do 28. novembra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.