BiH se obvezala da neće okupirati Mesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

Izvor: B92, 18.Jan.2020, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH se obvezala da neće okupirati Mesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obvezala da neće okupirati Mesec, ni druga nebeska tela.

To je deo dokumenta koji je ratifiikovan juče na sednici Parlamentarne skupšitne BiH u Sarajevu, piše N1, a prenosi Index.hr.

Radi se o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela.

"Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, barem dok se ne urede ovozemaljska", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, BiH se ugovorom obvezuje da u svemiru neće koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom Ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije neki prioritet. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović, iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvježiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima", kaže Mehmedović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.