Bežite: Srbija se topi na 40 stepeni

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 11:14

Bežite: Srbija se "topi" na 40 stepeni

Nalazimo se na početku veoma toplog perioda koji će obeležiti čitavu drugu dekadu meseca jula kada će temperature u Srbiji dostizati i 40 stepeni Celzijusovih.

To je danas najavio metereolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometereološkog zavoda.

U izjavi za Tanjug, Sovilj je upozorio da će u danima kada temperature pređu 35 stepeni biti veoma visok indeks UV zračenja i da se ne treba izlagati sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova.

Sovilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da će, usled priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike maksimalne temperature preći 35 stepeni, a u četvrtak će na jugu i istoku naše zemlje, kao i u regionu Pomoravlja dostići i 40 stepeni na Celzijusovoj skali.

"Danas će maksimalna temperatura biti od 32-36 stepeni, pretežno sunčano i toplo vreme, a lokalna pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom biće moguća u sredu i četvrtak i to, pre svega, na severu Srbije usled premeštanja frontalnih sistema iz srednje Evrope preko Panonske nizije u oblasti Karpata", rekao je Sovilj.

Dodaje da nam u petak i subotu sledi nam manji pad temperature za pet do osam stepeni.

"Taj pad temperature biće najizraženiji na severu Srbije pa će tamo maksimalne temperature opasti na 30, 31 stepen, dok će na jugu ostati 35 stepeni. Međutim, u nedelju, ponedeljak i utorak naredne sedmice ponovo vrućina i temperatura od 35-40 stepeni u svim krajevima naše zemlje", navodi Sovilj.

On naglašava da tako visoke temperature nisu neobična pojava i da su tipične. Kako je istakao, svake godine imamo jedan prodor toplog vazduha sa severa Afrike ili tzv. tropske kontinentalne vazdušne mase koja vodi poreklo sa severa Afrike, tako da u tim danima temperature pređu 35, a ponegde dostignu i 40 stepeni.

"Ono što je razlika u odnosu na pedesete ili šezdesete godine prošlog veka je da su ti prodori češći i da ih ima znatno više u odnosu na predindustrijski period. Upravo zbog toga, možemo reći da globalna temperatura na Zemlji raste, pa su i leta toplija u proseku 2,6 stepeni u odnosu na pedesete i šezdesete godine prošlog veka", zaključuje Sovilj. On objašnjava da postoje kriterijumi na osnovu koga se stepenuju upozorenja i opasne pojave.

"Ukoliko očekujemo da maksimalna temperatura dostigne i pređe 32 stepena izdaje se žuti meteo alarm koji podrazumeva potencijalno opasno vreme. Ukoliko je maksimalna temperatura između 35 i 38 stepeni, izdaje se narandžasti meteo alarm koji podrazumeva opasno vreme, a ukoliko su maksimalne temperature preko 38 stepeni izdaje se najveći mogući stepen upozorenja, a to je crveni meteo alarm", navodi metereolog.

Ističe da je indeks UV zračenja veoma visok u danima kada su temperature preko 35 stepeni.

"U zavisnosti od regiona zemlje, UV indeks je devet ili 10 što spada u domen veoma opasne pojave. To znači da se u onom najtoplijem delu dana između 10 i 16 časova ne treba izlagati sunčevom zračenju koje je tada najizraženije i najštetnije za ljude. U svakom slučaju, treba se rashlađivati, unositi dovoljne količine tečnosti i zakloniti se od direktnog sunčevog zračenja", poručuje Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.