Bezbednost na Kosovu: Koliko su danas česti etnički sukobi Srba i Albanaca

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost na Kosovu: Koliko su danas česti etnički sukobi Srba i Albanaca

Nakon što je ranjen mladić na mostu na Ibru, stručnjaci objašnjavaju kakva je bezbednosna situacija u Mitrovici i okolini.

"Usamljeni slučaj" - ovako Besim Hoti, zamenik komandira kosovske policije za sever Kosova, za BBC na srpskom komentariše incident u kojem je teško povređen srpski mladić u Mitrovici.

"Ako uporedimo podatke iz 2010. ili 2011. o etničkim sukobima na Kosovu sa onim danas - to je kao nebo i zemlja."

Ipak, broj incidenata na celom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu koji "potencijalno mogu da budu okarakterisani kao zločini iz mržnje ili pristrasni zločini" - gotovo je dvaput veći u 2018. nego 2015. godine, govore podaci koje je BBC na srpskom dobio iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ovakvih zločina je u 2015. godine zabeležno 44, dok ih je četiri godine kasnije bilo - 87. Na Kosovu se za poslednje četiri godine dogodilo 249 incidenata prema nevećinskim članovima zajednice, uključujući i Albance u naseljima gde su manjina, podaci su OEBS-a.

Broj incidenata varira u zavisnosti od toga - ko ih i kako broji.

Ukupan broj svih zločina na Kosovu u poslednje dve godine bio je gotovo 8.000 slučajeva, kažu iz OEBS-a za BBC.

U dve godine na Kosovu se dogodilo 155 incidenata prema nevećinskim članovima zajednice, uključujući i Albance u naseljima gde su manjina, dodaju iz ove organizacije:

"Oni uključuju krađe, grafite, verbalne incidente i nisu ih sve počinili pripadnici većinske zajednice na lokalnom nivou. Lista takođe uključuje incidente koje je možda počinio drugi član iste zajednice."

Iz OEBS-a dodaju da su zločine podveli kao "zločine iz prostrasnosti, a da ta pristrasnost može da bude drugačija od etničke pripadnosti, kao što je seksualna orijentacija ili drugo". Takođe, ovo nisu incidenti za koji su na sudu dokazani kao pristrasni.

Policija Kosova zabeležila je 15 slučajeva međuetničkog nasilja u periodu između januara i avgusta 2017, koji obuhvataju narušavanje javnog reda, uvredljive grafite, podsticanje verske, etničke i rasne mržnje i nanošenje lakših telesnih povreda, stoji u poslednjem izveštaju HHjuman Rajts Voč, američke međunarodne nevladine organizacije koja se bavi ljudskim pravima u svetu.

Ipak, istraživači američke NGO navode da policija Kosova ne odvaja slučajeve po kategorijama "otežavajući time učinkovitu kontrolu policijskih reakcija na međuetničko nasilje".

Deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjene nacije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.