Bezbednija i sigurnija vozila za pripadnike Vojske Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2020, 15:14

Bezbednija i sigurnija vozila za pripadnike Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su od jula ove godine 56 novih terenskih vozila marke UAZ sastavni deo voznog parka Vojske Srbije i da je nabavkom novih vozila bezbednost korisnika podignuta na viši nivo, baš kao i operativne sposobnosti jedinica u kojima su vozila raspoređena.

Do kraja oktobra ove godine, planirano je da Vojsci Srbije bude isporučeno još osam specijalnih vozila marke UAZ, koja će biti korišćena za prevoz službenih pasa.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se navodi u saopštenju, ta neborbena putnička vozila namenjena su pre svega Vojnoj policiji i jedinicama Kopnene vojske i da se prilikom nabavke vodilo računa o odnosu „cena - kvalitet“, mogućnostima budžeta, ali pre svega o potrebama Vojske Srbije, koja je vozilima ovog tipa poslednji put opremana 2006. godine.

Nabavkom automobila UAZ „Patriot“ značajno je povećana pouzdanost terenskih vozila koja se koriste u Vojsci Srbije, odnosno bezbednost pripadnika vojske tokom izvršavanja svakodnevnih zadataka. Takođe, podignut je nivo popune jedinica vojske terenskim vozilima i značajno zanovljen vozni park.

Vozila isporučena Vojsci Srbije su savremena, a njihove karakteristike doprinose održavanju i dogradnji operativnih sposobnosti jedinica koje će ih koristiti.

Vrhunske performanse terenskog vozila UAZ „Patriot“ ogledaju se u snažnom pogonskom agregatu (150 KS) i naprednim konstrukcionim rešenjima koja omogućavaju kretanje maksimalnom brzinom 140 kilometara po času, odnosno brzinom 40 kilometara po času, po terenu sa nagibom 6 do 9 odsto.

Vozilo ima pogon na sva četiri točka, pet vrata i u njemu se može voziti pet osoba.

Nova vozila Vojske Srbije opremljena su uređajima za povećanje prohodnosti, kako bi mogla da se koriste i van puteva.

Uz pogon na sva četiri točka postoji mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prenosa. U osnovi ovi terenci namenjena su za povećanje pokretljivosti jedinica Vojske Srbije, a osim toga značajni su zbog bezbednosti odvijanja vojnog putnog saobraćaja i poboljšanja prosečne starosti ove klase vozila u jedinicama Vojske Srbije.

Nabavljena terenska motorna vozila UAZ „Patriot“ biće raspoređena po bataljonima, četama i vodovima i korišćena za izvršavanje vojno-policijskih zadataka poput bezbednosne zaštite određenih lica i stranih vojnih delegacija, saobraćajnog obezbeđenja vojnih kolona i transporta opasnih materija, kontrole vojnog putnog saobraćaja, saobraćajnog izviđanja, pružanja pomoći Saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom, za patrolnu službu i druge poslove Vojne policije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nova terenska vozila VS povećala bezbednost i sposobnosti jedinica FOTO

Izvor: B92, 29.Avg.2020

Od jula ove godine 56 novih terenskih vozila marke UAZ sastavni su deo voznog parka Vojske Srbije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.